От следващата година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща нови

...
От следващата година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща нови
Коментари Харесай

Парламентът ще отмени мораториума върху новите лекарства за онкоболни

От идната година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще заплаща нови медикаменти за онкоболни и хора с редки болести. Мораториумът, с който се спираха средствата за 32 нови молекули, ще бъде анулиран със незабавна актуализация на бюджета на касата в Народното събрание на следващия ден. Около това решение се сплотиха всички политически партии по време на съвещанието на председателския съвет на Народното събрание тази заран.

До анулацията на параграф 6, с който се вкарваше възбраната за погашение на нови лекратсва, се стигна след поврат в позицията на парламентарната група на ГЕРБ. В изказване до медиите във вторник нейният ръководител Цветан Цветанов съобщи, че предлага отпадането на мораториума, " с цел да спрат всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лекуване ". По-рано денем водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че е разговаряла с премиера Бойко Борисов за отпадането на противоречивия параграф.

Миналата седмица болшинството в Народното събрание отхвърли с болшинство ветото на президента върху същия параграф, а здравният министър Кирил Ананиев и министър председателят Бойко Борисов, че новите молекули може да се заплащат с бюджета на здравното министерство при решение на специфична комисия за всеки обособен случай. Имаше и митинги на пациентски, фармацевтични и съсловни лекарски организации.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР