От следващата година член на семейство, който има доход между

...
От следващата година член на семейство, който има доход между
Коментари Харесай

Петков: Около 20 000 семейства повече ще получават семейни добавки

От идната година член на семейство, който има приход сред 400-500 лева, също ще получава фамилни добавки в размер на 80% от цялостната сума, т.е. по нашата преценка, че към 20 000 фамилии повече ще получават фамилни добавки. Това съобщи по Българска национална телевизия министърът на труда и обществената политика Бисер Петков.

Той добави, че задачата е била да се разшири кръгът на хората, които ще получават добавки. За фамилии с едно дете добавката е увеличена от 37 на 40 лв., с две деца от 85 на 90 лв.. Той сподели, че не са увеличени с по-голяма сума, тъй като сумата в бюджета на Министерството за тази стратегия не е изменена.

Министърът на труда и обществена политика добави, че логиката е, че едно 4-членно семейство, в което и двамата родители получават заплата до към междинната, също ще има право на фамилно подкрепяне.

“БВП пораства изпреварващо по отношение на разноските на бюджета за обществените политики. Има изпреварващ растеж на приходите над разноските, което е позитивно от позиция на финансово стабилизиране на осигурителната система”, съобщи Бисер Петков.

Социалният министър разяснява, че осигурителната система става малко по-автономна, което е задачата на нейното отделяне в независим фонд. По думите му бюджетът на държавното публично обезпечаване намира един баланс сред финансово стабилизиране на системата и повишение на адекватността на съществени социално-осигурителните заплащания.

Относно правото на инспекцията по труда да разгласи в неплатежоспособност на компания, която не изплаща няколко заплати на повече от 30% от работещите, той разяснява, че не е съществено да се счита, че Инспекцията по труда ще може от първия ден след обявяване да предяви иск за произвеждане по неплатежоспособност, тъй като е нужна смяна в устройствения устав. Това беше един от причините да поддържа предложенията депутат за влизане по-късно в действие, сподели още министър Петков.

“След като бъде признат закона ИА " Главна инспекцията по труда " ще направи всичко допустимо да отбрани ползите на служащи и чиновници по този начин, както го прави и в този момент. Решението дали ще има отлагателен период е в ръцете на националните депутати”, добави той.

По думите му се получава проблем, че за някои компании, в случай че се даде отлагателен период за влизане в действие и остане 12-месечен период, част от служащите не биха могли да получават заплатите си.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР