От схемата Училищен плод ще могат да се възползват и

...
От схемата Училищен плод ще могат да се възползват и
Коментари Харесай

Стартира приемът на документи по програма Училищен плод

От схемата Училищен плод ще могат да се възползват и тази година българските възпитаници. За задачата са планувани четиринадесет милиона лв. в Държавен фонд Земеделие. Както и при предходните пъти програмата цели да достави децата със свежи плодове и зеленчуци и да подчертава върху значимостта на здравословното хранене.

Ето за какво от 17.08 стартира приемът на документи за подкрепяне по схемата Училищен плод, като заявки ще могат да се подават до 23-ти септември тази година в регионалните дирекции на Държавен фонд Земеделие.

Оказва се, че при децата от 6 до 10-годишна възраст у нас се следи много небалансирано хранене. Според специалистите приемът на плодове и зеленчуци, както и на мляко, е много под стандартите.

Консумацията на пълнозърнести храни също не е висока. Неотдавнашно изследване сподели, че единствено петдесет % от децата в страната включат в храненето си плодове и зеленчуци. Това може да се дължи както на беднотия, по този начин и на неприятни хранителни привички.

Благодарение на програмата Училищен плод дневното меню на хлапетата ще бъде подкрепено с разнородни плодове и зеленчуци. Освен това експертите по хранене се надяват по този метод децата да свикнат да поставят в чинията си повече потребни растителни храни.

 Плодове

Прогнозите се, че този път от програмата Училищен плод ще се възползват 480 хиляди малчугани от детските градини и възпитаници от първи до четвърти клас в учебните заведения. Във връзка с схемата на всяко хлапе ще се оферират пресни плодове и зеленчуци, чиято обща стойност ще е 27 лв..

Стойността на една порция остава същата като през през миналата година - 0.68 лв. без Данък добавена стойност. Промени обаче са направени в наредбата, по която се управлява програмата. Според тях плодовете и зеленчуците, които ще се дават по Училищен плод, ще бъдат набавяни при локални покупки или от локални тържища и пазари. Изключение ще вършат единствено цитрусовите плодове и бананите.

Държавният фонд Земеделие припомня на шефовете на образователните заведения, че могат да аплайват в програмата Училищен плод единствено посредством един заявител.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР