От седмици на Украйна официално ѝ е забранено да изнася

...
От седмици на Украйна официално ѝ е забранено да изнася
Коментари Харесай

Срещата на Путин с Ердоган: нов шанс за зърнената сделка?

От седмици на Украйна публично ѝ е неразрешено да изнася зърно през Черно море, само че това скоро може да се промени - около срещата на президентите Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путинв Сочи в понеделник, предвижда немската социална телевизия ZDF. През юли 2022-а година Турция и Организация на обединените нации посредничиха за сключването на съглашение, позволяващо на Киев превозването на зърно през три пристанища на Черно море. Отделно съглашение сред ООН и Русия пък трябваше да сътвори предпоставките за експорт на съветски храни и торове. През юли т.г. обаче Русия отхвърли да възобнови зърнената договорка с аргумента, че изискванията ѝ за съглашението не са изпълнени, и заплаши с набези комерсиалните кораби, които излизат от украински пристанища. Оттогава насам се търсят решения в битката против глада в света. И е вероятно срещата в Сочи да докара до ново начало, допуска и euronews.

Министърът на защитата на Русия Сергей Шойгу посочи неотдавна, че виновността за неуспеха на зърнената договорка не е на Москва. Той повтори позицията на страната си, че Русия ще се върне към съглашението, в случай че обещанията, които са ѝ били дадени, бъдат изпълнени. " Това през днешния ден не е по наша виновност, само че то е спряно ", споделя Шойгу за съглашението в изказване, публикувано от Министерство на защитата.

Руският лист с условия към Запада

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че е изпратил в Турция списък с ограничения, които Западът би трябвало да осъществя, с цел да бъде възобновен украинският експорт. Сред изискванията за това са и гаранциите, че Русия ще може гладко да изнася зърно и торове. Анкара от своя страна акцентира какъв брой значимо е съглашението за сигурното доставяне с храни в светован мащаб.

T-online също отбелязва, че срещата сред Путин и Ердоган би трябвало да се концентрира върху възобновяването на зърнената договорка. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е уведомил, че Путин и Ердоган желаят да стартират диалозите си в понеделник следобяд. Външните министри на двете страни към този момент са преговаряли по тематиката.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР