От самото начало пандемията нанесе по-дълбоки икономически щети на Европа

...
От самото начало пандемията нанесе по-дълбоки икономически щети на Европа
Коментари Харесай

Икономическото разделение между САЩ и Европа нараства

От самото начало пандемията нанесе по-дълбоки стопански вреди на Европа от Съединени американски щати. Година по-късно отговорите им на корона рецесията демонстрират, че стопанските системи от двете страни на Атлантика са на път да се отдалечат още повече. Разликата в производството на Европейски Съюз - това, което блокът създава сега, спрямо евентуалния Брутният вътрешен продукт (количеството артикули и услуги, които може да създаде една стопанска система при цялостно и най-ефективно потребление на наличните индустриални ресурси), при започване на тази година е два пъти по-голяма от тази в Съединени американски щати. Това значи, че европейската стопанска система основава по-малко работни места, търсенето е по-слабо и генерира по-ниска инфлация, написа в разбор Financial Times.

Съединени американски щати ще се развиват по-бързо тази година, до момента в който Европа ще бъде лимитирана от по-малкото обществени разноски, по-строги ограничавания за бизнеса и по-бавна имунизация, считат икономисти. Съединени американски щати евентуално ще догонят своя предпандемичен планиран растеж през идната година, до момента в който за Европа няма реален късмет това да се случи в продължение на няколко години, споделя Ерик Нилсен, основен икономист в италианския банка UniCredit.

След като предходната седмица Конгресът на Съединени американски щати утвърди новия пакет тласъци за 1.9 трлн. $, Нилсен пресмята, че американската стопанска система ще се възползва от общ паричен фискален тласък на стойност 11-12% от брутния вътрешен артикул тази година. За разлика от това новите фискални ограничения, планувани от 19-те страни от еврозоната, в комбиниране с спомагателни разноски за съществуващи схеми за обществено подкрепяне, пропуснати данъчни доходи и заплащания от фонда за възобновяване на Европейски Съюз в размер на 750 милиарда евро, възлизат на 6% от Брутният вътрешен продукт.
Разлика при имунизациите
Американският президент Джо Байдън съобщи предходната седмица, че всеки възрастен в Съединени американски щати ще има право на имунизация против ковид до 1 май, защото дефинира празника на Деня на независимостта на 4 юли като цел за връщане към някаква нормалност. За разлика от това Европейски Съюз се бори да реализира задачата си да имунизира 70% от възрастните до септември и е възпрепятстван от закъснение на производството и опасения по отношение на успеваемостта и евентуалните странични резултати на имунизацията на AstraZeneca.

Някои огромни щати в Съединени американски щати като Флорида и Тексас отстраниха множеството ограничавания против ковид, до момента в който частичните блокади бяха затегнати в някои елементи на Европа поради покачването на инфектираните.
Фискалната поддръжка в страните доста се разграничава. Източник: Financial Time
" Забавянето на имунизацията и незадоволителната фискална политика ще повлияят на растежа през идващите тримесечия ", счита Виктор Констанцио, някогашен заместник-председател на Европейската централна банка. " Европа рискува тази година да реализира половината от темпа на напредък, който ще реализиран Съединени американски щати. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР