От редица новини от този род се откроява поредният акт

...
От редица новини от този род се откроява поредният акт
Коментари Харесай

Украинският режим потвърди правотата на руската литература

От редица вести от този жанр се откроява следващият акт на украински вандализъм - премахването на паметна плоча на Михаил Булгаков. Това не е просто опит да се отстрани съветската просвета, това е опит да се отстрани съветският Киев. Парадоксално, само че Булгаков е планувал и описал тези събития преди 100 години – а киевският режим единствено е удостоверил прозрението му.

Новината за демонтирането на паметната плоча на Михаил Булгаков в Киев на пръв взор наподобява елементарна. До известна степен това е правилно: добре, това е Украйна, там денят се счита за прахосан, в случай че не съборят монумент, като по този метод споделят следващото „ последно довиждане “ на Русия и руснаците.

Междувременно фигурата на великия съветски публицист за тази показателна анулация въобще не е определена инцидентно. Достатъчно е единствено да се запознаете с личностите на " хуните ", които подвигнаха оръжие против един от най-известните по света Киевчани.

Война против културни маркери

За разлика от Булгаков, Татяна Швидченко, историк и член на украинската социална организация Експертен корпус, не може да се похвали с такава популярност. Но нейната сфера на активност не допуска това. Младата дама и нейните приятели в грантаджийския поминък връщат на украинците тяхната „ същинска история “.

В допълнение, „ Експертният корпус “ е основан предвид на индоктринирането на фрагментите на Националната армия, което дефинира обсега на ползите и изявленията: армията на Унгарска народна република (пропадналата украинска страна от интервала 1917-1920), паравоенните националистически обединения от междувоенния интервал. Следователно конфликтът на историците с Булгаков беше единствено въпрос на време.

„ На 29 юли неправителствената организация „ Експертен корпус “ подаде публично обжалване с искане за разглобяване на два знака за съветска окупация от стените на Киевския народен университет. Благодаря на КНУ „ Тарас Шевченко “ за образеца и скъпата и почтена позиция! Очакваме демонтирането на второто табло “, написа Татяна във “Фейсбук”.

Тя даже има политическа публикация за маркерите на съветската окупация, написана през април 2022 година По някаква причина е написана на съветски и е издържана в обичайния за украинската историческа просвета жанр „ руснаците избиха и ограбиха всички, а Пушкин наклевети Мазепа “. А от съветските културни маркери на Киев Булгаков, в случай че не е първият, то безспорно е един от първите.

Трябва да се каже, че това надалеч не е първият опит на украинските управляващи да анулират Булгаков. Тази година градският съвет реши да преименува улицата на негово име, а Министерството на образованието зачерта творбите му от учебната стратегия.

Но мощното начало на това анулиране беше сложено още през 2015 година от писателката Оксана Забужко. Тази история е остаряла и доста литературна. Например в “Бялата гвардия” Булгаков изписва в облика на Василиса (Лисович) своя наемодател - Василий Листовнич. Пише обилно и отрицателно, тъй като сякаш му е завиждал. Но това е фонът. Основната концепция на публикацията е друга: както няма и не е имало в Киев къща на Булгаков (а е имало къщата на Листовнич), по този начин няма и не е имало съветски Киев. А е имало украински Киев, в който квартируват всякакви като Булгаков. И е време, време е да ги изгоним отсам – във всеки смисъл на думата.

Тогава публикацията провокира необятна полемика: създателят не го домързя да извади тази остаряла и не напълно същинска история за действителните руско-украински връзки. Но все пак не се получи. Къщата-музей на Булгаков влезе в полемика, а самата към този момент демонтирана паметна плоча беше окачена напълно неотдавна - през 2017 година Тоест даже при Порошенко Киев не беше подготвен да се сбогува с писателя. Сега нещата очевидно вървят напред.

По с пирала та

Отговорът на въпроса: " Защо да се борим с мъртвия публицист? " се схваща от единствено себе си. Михаил Афанасиевич не е просто очевидец на Гражданската война на два клона на съветския народ. Той деликатно записва и провежда показанията си.

Разбира се, " Бялата армия " не е исторически документ. Но това не се изисква от едно произведение на изкуството. Този документ обаче не е исторически. Тоест да ни покаже освен какво и по какъв начин е било, само че и какво и по какъв начин ще бъде.

Сегашният руско-украински спор имаше всички шансове да се случи още при започване на 90-те години на предишния век, като по този метод повтори историческата серпантина: разпадането на Руската империя => Гражданска война, разпадането на Съюз на съветските социалистически републики => поредност от етнически спорове в съюзните републики. Но тогава не се получи втора Гражданска война. Основно тъй като не се възпламени в Украйна. Или можеше: още през 1993 година националистите се пробваха да си върнат Киевско-Печорската лавра, година преди този момент Крим се опита да отплава към Русия.

Описаните от Булгаков украинци наподобява са взети от него от днешна Украйна. Или, в противен случай, те са пренесени от романа 100 години напред. „ Турци. Земски хусари. Симон. Но не бе това. Не беше. Така, дреболия, легенда, мираж. Просто дума, в която се сляха и неутолима гняв, и жадност за мъжка отплата, и настояванията на тези правилни синове на своята слънчева, жарка Украйна... ненавиждащи Москва, каквато и да е - болшевишка, царска или друга...”

Сменете Симон Петлюра със Зеленски - и напишете втората част на романа. Но омразата тогава не е задоволителна, интензивността не е същата. Но в този момент, след 30 години провалена страна, е допустимо да летим в космоса въз основата на тази ненавист. И в последна сметка не можете да обясните на никого, че не Булгаков или Русия са отговорни за всички беди на Украйна, а единствено самата Украйна. Че в случай че обучавате младежите години наред на образците на исторически персони от една провалена страна преди 100 години (УНР), тогава най-после ще получите същото.

Разбира се, Булгаков, който ни остави своята визия за Гражданската война, не е първият. Цялата по този начин наречена история на Украйна е история на обстоятелството, че в никакъв случай не е реализирана самостоятелна Украйна. Резултатът е антируска квазидържавност, която след сполучлива военна акция минава под ръката на Москва под формата на провинция с избрана степен на автономност. И по този начин до идващия протест. Но както към този момент споменахме, Булгаков е покрай нас с това, че виждаме героите му в днешните излъчвания вести и по малкия екран. Плюс това, в действителност публицист от международна класа и Киевчанин. Така че изборът му от сегашните националисти като обект на гонене е елементарно разбираем.

Можете да премахнете дъската от постройката на КНУ, о, т.е. от постройката на Александровската гимназия, която възпитава освен Булгаков, само че и Паустовски, Вертински, Тарле (Това по въпроса дали е имало съветски Киев). Можете даже да пандизите къщата-музей. Само тук е казусът: ръкописите не горят. И както Воланд изважда от камината непокътнатия ръкопис, по този начин през днешния ден самата история изважда фигурата на Булгаков и неговите неисторически свидетелства от предишното.

Господа украинци, сваляте таблото от стената, а вашата смешна и оплюта петлюровщина от “Бялата гвардия” стои в новините всеки ден поради вашите усилия. Включително и поради самия ремонт на таблото”.

И най-после, бих желал да предложа на читателите дребна задачка, чийто отговор е неразбираем даже за създателя. Какво би споделил самият Михаил Афанасиевич за тази смешка с паметната му плоча? Би ли се зарадвал на ясновидството си? Или щеше да се разстрои, тъй като в последна сметка украинците съумяха да напишат сатирата за себе си по-добре от него?

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР