От Продължаваме промяната излязоха с декларация от парламентарната трибуна, с

...
От Продължаваме промяната излязоха с декларация от парламентарната трибуна, с
Коментари Харесай

ПП обвини всички в парламента, без ДБ, в умишлено бавене на контрола на главния прокурор

От " Продължаваме промяната " излязоха с декларация от парламентарната естрада, с която упрекнаха всички останали партии в Народното събрание, като се изключи Демократична България, в съзнателно закъснение на законовите промени, които ще разрешат следствие на основния прокурор.

Повод стана отводът на правната комисия да гласоподава на второ четене измененията в два законопроекта за изменение на правосъдния закон и четири други с ремонти в Наказателно-процесуален кодекс, общо шест, които третират механизма за надзор над обвинител №1, както и измененията в антикорупционното законодателство.

" Истината е, че сътрудниците от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " Български напредък " имаха волята да одобряват измененията в изборното законодателство, само че нямаха волята да одобряват механизъм за следствие на основния прокурор и нямаха волята да одобряват промени в закона, който ще подсигурява битката с корупцията ", упрекна от трибуната Мирослав Иванов по адрес на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " Български напредък ". Малко преди него пък същите партии бяха упрекнати от депутата от Демократична България Мартин Димитров, че саботират приемането на България в еврозоната.

Промените в Наказателно-процесуален кодекс, касаещи механизма за следствие на основния прокурор, не срещнаха тази воля, счита Иванов. По плана Министерство на правораздаването е работило дълго и експертно. Този законопроект няма да бъде признат, тъй като няма политическа воля, посочи Иванов. Няма воля и за антикорупционното законодателство, установи той.

По-рано, по време на изключителното съвещание на правната комисия ръководителят й Радомир Чолаков от ГЕРБ уточни, че няма по какъв начин да бъдат погазени разпоредбите и изменени периодите сред първо и четене на шестте законопроекта, които бяха признати в пленарната зала предишния петък. Те бяха официално обединени в общ план, само че периодите стартират да текат след оповестението му в пленарната зала, следва разискване и гласоподаване на второ четене първо в комисията, а след това и в залата на Народно събрание, което лишава 14 дни, стимулира се той.

И назова манипулативни апелите на служебния правосъден министър Крум Зарков Народното събрание да направи и невъзможното, само че да одобри текстовете за следствието на основния прокурор. Според Чолаков юристът Зарков знае доста добре, че това е невероятно по устав и го уличи в " обезчестяване на Народното събрание ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР