От повече от година насам учителите в Унгария протестират за

...
От повече от година насам учителите в Унгария протестират за
Коментари Харесай

Защо протестират унгарските учители?

От повече от година насам учителите в Унгария стачкуват за по-добра просветителна политика - те стопират работа, анулират часове и активизират хиляди хора в цялата страна.

От идването на Виктор Орбан на власт през 2010 година просветителната политика е подложена на поетапна централизация, целта е да се ускори контролът върху образованието. Заплащането пък е неприятно, споделят учители.  " Ситуацията ни доста се утежни ", признава пред " Тагесцайтунг "  учителката по британски и испански Агнес Бач.

Ниски заплати и влошаващи се резултати

Правителството влага от ден на ден в частни образователни заведения като колежа " Матиас Корвинус ", определян от критиците като " ковачница на фрагменти за десницата ". Обществените разноски за образование пък понижават. И всичко това води до дефицит на личен състав, неплатени изключителни часове и ниски заплати на фона на високата инфлация. Младите учителите започват с еквивалента на едвам 500 евро на месец. Резултатите на унгарските възпитаници в тестванията " Пиза "  се утежняват от ден на ден и към този момент са под междинното равнище за Европа.

Последната капка, довела до преливането на чашата, е признатият през март закон, който отнеме на учителите статута на държавни чиновници и въвежда система от точки и наказания, от която зависи размерът на заплатата. Законът към този момент бе наименуван " закон на отмъщението ", написа " Тагесцайтунг ". Изданието разяснява, че неговата цел е най-много да постави завършек на митингите и стачките на учителите. В синдикална петиция 5000 от тях към този момент са декларирали, че ще извърнат тил на специалността си, в случай че законът бъде признат от Народното събрание. Законът би трябвало да бъде гласуван на 4 юли и постепенно да стартира да влиза в действие, а новите трудови контракти би трябвало да станат факт през януари 2024 година.

На учителите де факто е неразрешено да стачкуват

" Няма да се предадем "  пише на лозунгите, с които учители и възпитаници излизат на следващата проява в Будапеща. Протестите се организират всяка седмица, освен в столицата, само че и в Печ и Сегед. Най-голямата организация, която стои зад митингите, се споделя Tanítanék ( " Искам да преподавам " ). Нейната основателка Катa Тьорлей е трябвало да приключи преподавателската си активност - след 23 години работа била уволнена. " В писмото пишеше, че съм взела участие в противозаконни действия ", споделя тя с иронична усмивка пред немското издание. " Това е по този начин - нашите стачки бяха противозаконни от юридическа позиция. "

От май 2022 година в Унгария важи ново законодателство, което де факто не разрешава стачките, показва " Тагесцайтунг ". Според Тьорлей това е реакция на все по-засилващите се училищен митинги, подкрепяни от родители и възпитаници, които като цяло ускоряват опозицията против ръководството на Орбан. " Директорката на учебното заведение ни излезе с причините, че с държанието си сме нарушавали правата на учениците на обучение. Ние от своя страна казахме, че е морално недопустимо да се преподава по този начин. "

Все повече деца избират да учат в прилежаща Австрия

През 2012 година по самодейност на Орбан в Унгария е основан институтът " Клебелсберг ". Този орган отговоря за контрола върху всички държавни учебни заведения, 120 000 учители, както и върху образователните проекти. Оттогава насам патриотизмът, обичайните показа за фамилията и за половете, както и антизападната агитация играят все по-голяма роля в учебниците, показва " Тагесцайтунг ".

" Това се усеща най-много в литературата, унгарския език и историята ", отбелязва Тьорлей. Учениците наложително би трябвало да се приготвят за изпити по формалните учебници, по тази причина за много учители е мъчно да запазят професионализма си, споделя уволнената преподавателка. " Преподавал съм предмет, наименуван " Френска цивилизация ". Там съумях да прегледам политическата система с разделянето на управляващите, съумях да направя съпоставения с Унгария. В този предмет приказвах за демокрацията и се пробвах да предизвиквам сериозни разсъждения ", споделя тя.

В резултат от проблемите в образованието от ден на ден маджарски възпитаници посещават образователни заведения в Австрия, оповестява MDR. Унгарският портал G7 проучва данните на институти в двете страни и стига до заключението, че до момента в който през образователната 2010/2011 година 2 117 маджарски възпитаници са учили в австрийско учебно заведение, през 2021/22 година те към този момент са пет пъти повече - 10 646. Изследването на G7 стига до заключението, че явлението визира най-вече деца с положителни умения и добра обществена среда, които още като възпитаници възнамеряват бъдещата си кариера в Австрия. И по този начин Унгария губи евентуална работна ръка и данъкоплатци. 

Според Катa Тьорлей Виктор Орбан целеустремено желае хората да не са прекомерно образовани.  " Орбан има потребност от необразовани хора, защото може по-лесно да ги завоюва. За него има значение единствено опазването на властта ", счита тя. 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР