От партия Продължаваме Промяната изпратиха своя позиция до медиите, като

...
От партия Продължаваме Промяната изпратиха своя позиция до медиите, като
Коментари Харесай

ПП отговориха на служебния кабинет за газа: Апелираме да не се всява страх

От партия " Продължаваме Промяната " изпратиха своя позиция до медиите, като дадоха отговор на рецензиите на служебното държавно управление за обстановката с газа и ги дефинираха като " погрешни изказвания " . Те приканиха да не се всявава боязън и напрежение, а да се търсят решения. 

По-рано довечера на изключителна конференция в Министерския съвет служебният министър Гълъб Донев съобщи, че създават Междуведомствен спешен щаб за енергетиката.  " Задачата на щаба ще е да предложи решения за преодоляване на хаоса и разрухата в бранша, да предложи решения за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, механизъм за надзор на цените на горивата и цените на електрическата енергия ", посочи Донев. 

Драматична конюнктура в енергетиката  описа отрасловият длъжностен министър Росен Христов. По думите му предходните ръководещи са оставили страната пред енергиен колапс. Христов посочи, че има дефицит на контрактуваните количества за доставка до края на година.  " Прословутите контрактувани седем танкера в действителност не са контрактувани, а сега сме на равнище оферта. Тя включва доставка на три танкера тази година и алтернатива за доставка на останалите четири ", съобщи на брифинга в Министерския съвет Христов и добави, че няма обезпечени и слотове за разтоварване на танкерите на газовите терминали. " Тоест сега би трябвало да намерим метод, евентуално със закупуване от трети страни слотове за разтоварване, което допълнително ще оскъпи доста цената до България ", уточни той.

" Цената на газа от Азербайджан, която беше в началото обявена като четири пъти по-ниска, от последните няколко дни е в пъти по-скъпа  за 2/3 от контрактуваните количества ", сподели служебният министър и добави:   " Има сериозна финансова рецесия в " Булгаргаз "  и невъзможност компанията да се разплати даже с тези контрактувани количества. Затова сме на денонощен режим на работа в министерството ".

Така вечерт а не закъсня и реакцията на партията, която до неотдавна беше част от ръководещата коалиция. 

" Както стана ясно още предходната седмица, държавното управление на Кирил Петков контракти нови количества полутечен газ на цени на към 30$ по-ниски от европейските . За да не сложи служебния кабинет пред приключен факт с последна договорка, то обезпечи опция за потвърждаване или отменяне на офертата за втечнения газ до 19 август, ако наследниците му в ръководството не съумеят да обезпечат нужната инфраструктура или съумеят да намерят по-надежден и по-евтин източник на газ ", показаха от Политическа партия.

По думите им за октомври към този момент има контрактуван
слот, за ноември също има две варианти, к ато предложиха на служебния кабинет да ги прегледа.

" През април държавното управление на Кирил Петков за две седмици обезпечи терминал за полутечен газ в Турция – служебният кабинет може да се възползва от този опит " , допълниха от до неотдавна ръководещата партия. 

Те молиха да не се всява боязън измежду популацията и обявиха, че остават разполагаем да окажат подпомагане.

" Приоритет на служебното държавно управление би трябвало да е да обезпечи надеждни доставки, като сътрудниците не би трябвало да не помнят, че най-големият проблем на съветския газ е, че може да бъде спрян когато и да е . Припомняме на българското общество, че не Кирил Петков и Александър Николов стопираха доставките по газовия контракт, а  " Газпром " - едностранно и в нарушаване на контракта с България ", допълниха от " Продължаваме Промяната ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР