От паркинга на ТЕЦ Марица Изток 2 ще тръгнат поне

...
От паркинга на ТЕЦ Марица Изток 2 ще тръгнат поне
Коментари Харесай

Протестиращи от Марица Изток: Да запазим максимално комплекса

От паркинга на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " ще тръгнат най-малко 40 рейса към София, с цел да може хората да изискат отбрана за комплекса. Според Зелената договорка, всички централи, които работят на въглища, би трябвало да преустановят своята активност. Реално за хората, които работят в централата, няма никаква опция, заяви Нова тв.

Целта на митинга е да удължим оптимално работата на комплекса на въглища. Не сме съгласни с рестриктивните ограничения, които Европа взема по отношение на България, уточни  Деян Дяков – водач на КНСБ в Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ".

" Нашето предпочитание е датите за затварянето на въглищните централи да бъдат сред 2040 – 2050 година най-малко. Протестираме в този момент, тъй като преди към месец излезе Планът за възобновяване и резистентност за публично разискване и стана ясно, че нашите ръководещи са заложили газифициране на  " Марица Изток 2 " и изграждане на нова заместваща мощ на газ. Това не ни устройва предвид обстоятелството, че 8000-9000 души ще останат на пътя ", съобщи още Деян Дянков.

Според него цената на тока не е висока поради излъчванията. Цената е борсова, ние не я дефинираме, а единствено произвеждаме тока, уточни той.

" Факт е, че единствено преди месец ние работихме на два блока, а когато цената на тока скочи, държавното управление ни задължи да работим на осем и цената падна съвсем двойно. Така че целият комплекс " Марица Изток " смъква цената на енергийния микс, а не я усилва. Високата цена идва от ВЕИ фактора. Видяхме, че ВЕИ източниците не са сигурни и цяла Европа си пусна въглищните централи последните два месеца ", сподели още синдикалистът.

Антон Атанасов работи над 12 години в Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ". Според него митингът, който се провежда, е една идея за цялата страна. " Отивам на митинга, с цел да защитя сътрудниците и целия бранш. Цената на тока, за която се приказва, при затварянето на Мариците, ще стане в пъти повече ", счита той.

Според водача на КНСБ в мини " Марица Изток 2 " - Наско Митев, над 3 милиарда би коствало консервирането на всички три мини. " Това са едни големи средства, които ще дойдат евентуално от Европа. Имаме стотици милиарди левове налети в комплекса – в вложения и нововъведения. Не би трябвало да залагаме ориста на толкоз доста хора за едни 12 милиарда, които ще получим по Плана за възобновяване ", счита той.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР