От организацията Прозрачност без гарници“ съобщиха, че са получили множество

...
От организацията Прозрачност без гарници“ съобщиха, че са получили множество
Коментари Харесай

„Прозрачност без граници“: Има много сигнали, че не се поставят печати върху бюлетините от машини

От организацията " Прозрачност без гарници “ оповестиха, че са получили голям брой сигнали за пропуск да се сложи щемпел върху бюлетините, принтирани  от машина.

Ваня Нушева изясни пред БНР, че този път организацията не разполага с наблюдатели на терен, само че приема сигнали на гореща линия.
" Получихме няколко - от разнообразни региони на София, в които гласоподавателите ни алармират, че секционните изборни комисии не слагат щемпел върху бюлетините, принтирани от машините. Става въпрос за всеобща процедура ".

Гражданите споделят, че чуват разнообразни отговори от секционната комисия за аргументите да не бъде осъществено това, уточни Нушева.

" В единия споделят, че няма смисъл да се слага щемпел, тъй като е от машина и вотът е годен. В различен се споделя, че защото още при започване на деня са създали пропуск, са взели решение през целия ден да  постъпват по идентичен метод – т.е. да не слагат щемпел, а в края на деня да бъдат зачетени като годни ".

Всичко това сочи, че най-вероятно секционните изборни комисии нямат информация дали би трябвало да слагат щемпел върху бюлетините, принтирани от машини, счита Нушева.

" Не са добре подготвени и не са прочели методическите инструкции на ЦИК. Възможно е поради непросветеност на изборните комисии да нанесем една доста по-голяма щета на изборния развой – да не бъдат приети тези бюлетини за годни. Затова се обърнахме към ОИК и ЦИК. Необходими са ясни инструкции ".

Инфо: БНР

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР