От опровергаха появили се днес слухове в социалните мрежи и

...
От опровергаха появили се днес слухове в социалните мрежи и
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй опроверга слуховете за изпускане на радиация

От опровергаха появили се през днешния ден клюки в обществените мрежи и медийни изявления за теч на нуклеарно гориво.
Още по тематиката
Ето какво гласи формалното известие на централата:

" След презареждане със свежо нуклеарно гориво и пуска на 6 блок на АЕЦ " Козлодуй " при започване на 26-та акция, в процеса на повишение на топлинната мощ на реактора до номиналната, е открито по-високо равнище на интензивността на топлоносителя на първи силует в съпоставяне със стойностите, измервани през миналата 25-та горивна акция.

Регистрираните стойности на интензивността са в рамките за естествена употреба, според условията на Технологичния правилник за безвредна употреба на блока и предписанията на заводската и конструкторска документи.

Газообразните изхвърляния през вентилационните тръби остават на нормалното си равнище - хиляди пъти по-ниски от контролните стойности ".

Паниката плъзна през днешния ден из обществените мрежи след обява на енергийния специалист Еленко Божков. Бившият член на ДЕКВР написа, че нещо " се случва в дейната зона на 6 -ти Блок в АЕЦ Козлодуй ", като се базира на сведение на АЕЦ. Според Божков един от индикаторите има 33 пъти покачване спрямо предходните дни.

 Снимка: Facebook страница на Еленко Божков

" В графата " Радиоактивни изхвърляния през вент тръбите за изтеклото денонощие " излиза наяве, че са изпуснати " Радиоактивни Благородни Газове " (РБГ) в количество 2.5 Гигабекерела. Контролната норма е 3.8 Терабекерела, което значи, че изпуснатото количество е над хиляда пъти по-малко от контролната норма ", обясни пред нуклеарният инженер Владимир Бранков. От ния ставало ясно, че няма изхвърляне на Йод-131, и по тази причина пиенето на йодни таблетки е ненужно. Те се вземат единствено след експлицитна директива, а не като самолечение.

Еленко Божков повдига и въпроса за интензивността в топлия канал. Всъщност тя остава непроменена, тъй като има две бариери сред водата в дейната зона и водата употребена от Дунав за изстудяване на кондензаторите, изяснява инж. Бранков. " Ако има разхерметизиран горивен кол в 6-блок, то това не пречи по никакъв метод на безвредното експлоатиране на реактора. Ако има няколко, то тогава има възможност да се надвишат нормите и тогава реакторът се стопира до премахване на казуса... Еленко Божков приказва за проблем с цяла касета. Наличните цифри дават индикация за горивен кол, а в една касета има няколко стотин горивни пръти ", разяснява инж. Бранков.

На въпрос, насочен от offnews към Агенцията за нуклеарно контролиране ни дадоха отговор, че " няма събитие, което да се разяснява, 5-ти и 6-ти блок работят в естествен режим ".

Самият Еленко Божков пък написа: " Липса на всякакво пояснение и разбор на повода за нарасналата интензивност на топлоносителя в реактора на шести блок не приказва по никакъв начин добре за управлението на българската енергетика и на АЕЦ " Козлодуй ". Ама по никакъв начин!!! А за какво мълчат АЯР и Регионална инспекция за опазване на околната среда Враца? Сега ни остава да чакаме по кое време ще бъде разтоварен и спрян 6-и блок, да забележим какви аргументи ще измислят за прекъсването и ще кажат ли какъв ремонт е изработен ".



Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР