За хората, които обмислят да преместят да живеят в София,

...
За хората, които обмислят да преместят да живеят в София,
Коментари Харесай

Заради скъпите имоти и наеми: София вече не е привлекателна за хора от провинцията, по-изгодно е в чужбина

За хората, които обмислят да реалокират да живеят в София, може да се окаже, че е по-изгодно да останат там, където са или пък да мигрират в друга страна. София към този момент не е чак толкоз привлекателна за хора от провинцията. Това сподели доцент Пламен Ненов, член на Съвета за стопански разбори, в предаването " Бизнес старт " на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. 

София и Пловдив, които са доста продуктивни райони с доста висока претовареност, само че при тях мултипликаторите се оказват относително ниски, което е малко притеснително, тъй като по принцип, с цел да се реализира икономическа успеваемост, в случай че е допустимо, е най-добре популацията да се трансферира там, където продуктивността на района е най-висока. Това, че София и Пловдив имат ниски мултипликатори, демонстрира, че има някакъв резултат на запушването на тези локални пазари на труд и имаме рекомендации по отношение на отпушването на тези доста продуктивни места, уточни гостът.

" Запушването съгласно нас се дължи на имотния пазар. В София цените към този момент са стремглаво високи, наемите са високи. Някои наши насоки са свързани с имотния пазар ".

Разходите за заслон - за жилищен заем или за наем, са прекомерно високи. Това е терзанието. Достъпността на жилищата за хора, които ще бъдат ангажирани в тези индиректни работни места, които са в услугите, достъпността до жилища за тях е много понижена, добави той.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР