ВИЗИТКА: Кандидатът за народен представител от Варна в 50-ото НС

...
ВИЗИТКА: Кандидатът за народен представител от Варна в 50-ото НС
Коментари Харесай

Здравето е право, а не привилегия

ВИЗИТКА: Кандидатът за депутат от Варна в 50-ото Народно събрание доктор ДЕСИСЛАВ ТАСКОВ е роден в морската столица. Възпитаник е на Медицинския университет " Проф. доктор Параскев Стоянов " в родния си град. Има специалности по урология и здравен мениджмънт. Член е на Европейската асоциация по урология и на Американската урологична асоциация. В момента практикува в Специализирана болница за интензивно лекуване на онкологични болести " Д-р Марко Антонов Марков " във Варна. Народен представител в 44-тото Народно събрание от " Българска социалистическа партия за България ".
" Пазарът няма място в толкоз огромни размери в опазването на здравето "

- Д-р Тасков, какво загуби и какво завоюва българското опазване на здравето през последните три години при петима здравни министри и двама шефове на НЗОК?
- Като доктор с дейна процедура мога да кажа, че за тези години загубихме оптимизма си за смяна. Оттам идва и сериозната демотивация на работещите в системата. Подобно е мнението и на всички към мен, заети в опазването на здравето.
- Нещо позитивно не се ли случи?
- Не, като изключим всекидневните " дребни " победи на медицинските екипи в борбите им за здравето и живота на пациентите ни. Но в системата на опазването на здравето изрично не се случи нищо позитивно! Как да приказваме за нещо позитивно, откакто България продължава да е преди всичко в Европейски Съюз по смъртност и на последно по дълготрайност на живота. И всичко това се случва, тъй като страната не извършва функционалностите и уговорките си в областта на опазването на здравето. Няма страна, в която опазването на здравето да е превърнато в чист пазар, както е в България. В момента всеки предприемач с по-големи благоприятни условия може да отвори болница, от която да печели, освен това сносно. А такава болница, разумно, няма да е в някой мъчнопроходим район, а в огромен град, и тя ще работи по най-доходоносните клинични пътеки.
Последният образец за неналичието на държавна регулация и надзор е отпреди седмици, когато Министерски съвет реши да бъде разкрита частна детска болница. Сигурен съм, че показаната документи е била изрядна, само че министърът на опазването на здравето е министър на всички българи и трябваше да отбрани интереса на българските деца, а не бизнес ползите. Трябваше да не допусне да се даде въпросното позволение. По този метод самият здравен министър поставя кръст на основаването на Национална болница. Затова той беше задължен да подаде оставка от морални съображения. Друг въпрос е, че разрешението просъществува по-малко от 24 часа и бе оттеглено поради големия отрицателен публичен напън. А това приказва и за безсилието на страната, което е причина да се вземат толкоз несъответстващи решения.
Минимизирането на опцията на Министерство на здравеопазването като представител на страната за надзор е едната страна на казуса. Другата е одържавяването на НЗОК.
- Но Касата е одържавена от 13-14 години...
- Да, по този начин е. Хората към този момент даже не помниха, че тя е публичен фонд, който борави с техните пари, импортирани от осигуровките им. Замисълът бе НЗОК да е самостоятелен регулатор на здравната активност. Но към този момент одържавена, управлението й става напълно подвластно от волята на политическата мощ, която е на власт и извършва частни претенции.
- Повече от половината лечебни заведения в България са частни, което е в унисон с пазарната стопанска система. Доколко има място за пазар в опазването на здравето?
- Нямам нищо срещу частните лечебни заведения - наслаждение е да се работи в болница със модерно съоръжение и инсталация. Но страната би трябвало със своите механизми да контролира процеса на пробутване на частни ползи. Пазарът няма място в толкоз огромни размери в опазването на здравето. Жизнено значима е към този момент ролята на страната - да влезе като регулатор в здравната система, в случай че желаеме смяна. Дори крайнодясно мислещите към този момент споделят, че контролът на страната би трябвало да се ускори. Щом и те считат, че в опазването на здравето няма държавен надзор, значи страната към този момент напълно е абдикирала от опазването на здравето.
Пазарът си е пазар, само че страната, която е притежател на държавните лечебни заведения, не ги стопанисва. Те са занемарени. Да не забравим кой пое първите и най-силни удари на пандемията от КОВИД-19. Това бяха държавните и регионалните лечебни заведения. Те имат инфекциозни отделения. Частните нямат, тъй като не са печеливши. Спешността и най-тежките и комплицирани случаи отиват в държавните лечебни заведения. По време на пандемията тези лечебни заведения бяха замязяли на лазарети, само че там се спасяваше човешки живот. Самият аз бях доброволец близо два месеца в такава болница... Точно пазарният принцип кара частните структури да работят единствено по по-доходоносните клинични пътеки и да не дават всички медицински услуги.
От години Българска социалистическа партия упорства лечебните заведения в отдалечени и труднодостъпни региони да получат статут на предпазени. Това са единствените лечебни заведения, в които локалните хора могат да получат здравна помощ и здравна грижа. Най-лесно се обезлюдява обитаемо място, когато в него няма лечебно заведение.
- Казвате регулация - нали такава бе задачата на няколкото национални здравни карти, само че те са моментна фотография на обстановката и нищо не се промени?
- Последната карта е от 2018 година И тя, като останалите, е учредена не на нуждата на популацията в обособените региони от здравна помощ и здравни грижи, а на броя болнични кревати и на заетостта им. А даже и такава, въпросната карта има не наложителен, а пожелателен темперамент.
Именно по тази причина Българска социалистическа партия упорства за регионализация на болничната мрежа, съобразена с потребностите на хората от здравна помощ и здравни грижи.
- Повече от 45 години България " строи " Национална детска болница, а през последните 5-6 години " градежът " е съпроводен с доста политически кавги и още повече стопански ползи. Вярвате ли, че ще има такова лечебно заведение?
- Вярвам, несъмнено. Гледах репортажи и доста съм впечатлен от новата национална детска болница в Румъния, издигната главно с дарения. Нима българските деца заслужават по-малко? Трябва да има Национална детска болница. Национална значи да е държавна. В нея би трябвало да могат да се лекуват българските деца от всички болести и при най-хубавите експерти, а освен по доходоносните клинични пътеки. Ще имаме такава болница, само че не знам по кое време ще стане това.
- Често се споделя, че като се понижи Данък добавена стойност на медикаментите, цените им ще станат по-достъпни. Но видяхме, че Данък добавена стойност бе понижен за заведенията за хранене, хотелите, а цените не паднаха. Няма ли да е подобен крайният резултат и при медикаментите?
- Проблемът с медикаментите и медицинските произведения е извънредно мъчителен за хората. От години Българска социалистическа партия упорства за непоколебим надзор на публичните средства. Задължително е провеждането на централизиран търг за медикаменти и медицински произведения, щом се употребяват обществени средства. Това е единият от пътищата за понижаване на финансовия удар върху хората, които са заболели и по тази причина са извънредно уязвими.
- Говорите за централизиран търг, само че и последният опит частните лечебни заведения да бъдат включени в публичните поръчки пропадна.
- Българска социалистическа партия ненапразно повече от 10 години упорства държавните и общинските лечебни заведения да станат нонпрофит, да не са търговски сдружения. Например възнагражденията в огромна част от общинските лечебни заведения, а даже и в някои регионални, към момента не са стигнали заложените в Колективния трудов контракт размери, без значение че съгласно редица поднормативни актове би трябвало да стане до юни. Обичайното пояснение е комерсиалният статут на лечебните заведения. Нещо повече - и новият КТД още не може даже да се разиска, тъй като работодателите в частния бранш не се явяват на договарянията. В този ред на мисли, стигаме до различен значителен проблем - остойностяване труда на медицинските фрагменти. Всяка нова власт идва с гръмките обещания, а след това тихичко се измъква от казуса. В страната няма медицински сестри. Те напущат и отиват да работят в козметични салони. А това е високоспециализиран медицински личен състав.
Българска социалистическа партия упорства и за понижаване на Данък добавена стойност на медикаментите и медицинските произведения. Тук е ролята на страната и в случай че тя наложи сериозен надзор, може да бъде осъществена регулацията. Българите вадят годишно 4 милиарда лева от джоба си за медикаменти и медицински произведения. Никъде в Европа няма такова доплащане! За разлика от хотелите и заведенията за хранене, при медикаментите и медицинските произведения регулацията ще бъде по-лесна, тъй като ще се употребяват контролните механизми и на Министерство на здравеопазването, и на НЗОК, и на Фармацевтичния съюз, и на други контролни органи. Парадоксално е, че компаниите продават на България най-евтино медикаментите си, а българите ги купуват най-скъпо.
- Преди време споменахте, че за обзор при Вас като онкоуролог се чака по 2-3 месеца. Това значи ли, че профилактиката на тези болести е толкоз ниска, та хората би трябвало да губят време, с цел да стигнат до експерт?
- Докато в Европа понижава смъртността от ракови болести, у нас се усилва. Държавата, чийто главен ангажимент е профилактиката на обществено значимите болести, на процедура не я организира, въпреки на хартия да наподобява съвършено. Все още приказваме за дълготрайност на живота, до момента в който по целия свят към този момент се работи интензивно и за качеството на живот. Крайно време е ръководещите да осъзнаят, че здравето е право, а не привилегия!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР