От Община Пловдив съобщиха, че повече от четири месеца се

...
От Община Пловдив съобщиха, че повече от четири месеца се
Коментари Харесай

Над 4 месеца се бави становището на НИНКН по проекта „По крепостните стени на Филипопол“

От Община Пловдив оповестиха, че повече от четири месеца се бави мнението на Националния институт за недвижимо културно завещание за реализацията на плана „ По крепостните стени на Филипопол “.

Той е на стойност над 8 милиона лв.. Повече от 6 милиона лв. са обезпечени от Оперативната стратегия " Регионално развиване ", а съфинансирането от Общината е два милиона лв., като за задачата беше изтеглен нисколихвен заем.

Документите са входирани още на 23 август предходната година, а на 13 декември са изпратени писма до министъра на културата и до шефа на Института, с цел да се ревизира за какво се бави процедурата.

В първия работен ден на 2022 година от Министерството на културата е получен отговор, според който Институтът би трябвало да даде мнението си в 7-дневен период, съобщи заместник-кметът по строителство Пламен Райчев.

Той акцентира, че забавянето е притеснително, защото обектът би трябвало да бъде приключен до края на 2023 година и изрази вяра, че ще се реагира в точния момент.

Предстоят реституция, консервация и експониране на археологическите разкопки на Небет тепе и на Източната врата на Филипопол, реорганизация на техническата инфраструктура на Небет тепе, както и преустрояване на двете най-близки къщи до археологическия обект, където ще има информативен център.

Пламен Райчев напомни, че има определен реализатор, изготвян е механически план, само че без съгласувателното мнение на Националния институт за недвижимо културно завещание не може да се работи по обекта.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР