От обсадена и ембаргова страна, Виетнам сега има отношения със

...
От обсадена и ембаргова страна, Виетнам сега има отношения със
Коментари Харесай

Тайната на успеха на Виетнам - социализъм и отворена икономика

" От обсадена и ембаргова страна, Виетнам в този момент има връзки със 193 страни по света "

" Виетнамските и българските предприятия могат да насърчат двустранната търговия и капиталовите планове "

- В. Пр. българо-виетнамските културни и политически връзки са здрави, само че какво още бихме могли да създадем, с цел да ги засилим?
- Традиционното другарство сред Виетнам и България минава през 74 години развиване. През възходите и паденията на историята връзката постоянно е била укрепвана от двете страни и е постигнала доста позитивно развиване във всички области като политика, търговия, защита, сигурност, наукa, обучение, просвета, спорт, туризъм... В подтекста на актуалната комплицирана международна и районна обстановка Виетнам и България имат потребност от усилване на двустранното съдействие и взаимната поддръжка в интернационалните организации и многостранни конгреси, също по този начин и присъединяване в решаването на световни проблеми.
Освен това стопанската система е един от значимите стълбове на съдействието сред Виетнам и България. В момента бизнесът на двете страни има доста удобни условия за поощряване на икономическото съдействие. Виетнамските и българските предприятия могат да насърчат двустранната търговия и капиталовите планове. По-конкретно, компаниите би трябвало да се възползват изцяло от значими двустранни съглашения сред Виетнам и Европейския съюз, като да вземем за пример Споразумението за свободна търговия сред Виетнам и Европейски Съюз (EVFTA), Споразумението за отбраната на вложенията (EVIPA), с цел да отворят пазара, като по този метод спомагат за по-нататъшно разширение на пазарния дял на своите артикули за експорт. Двете страни също би трябвало скоро да завършат правната база за основаване на удобни условия с цел да се реализират планове за трудово съдействие в България, изключително в опазването на здравето, шивашкото произвеждане и селското стопанство.
- Виетнам съумя доста бързо да стане бързоразвиваща се стопанска система в Азия. Каква е тайната на триумфа?
- След близо 40 години промени, Виетнам към момента си служи с твърда ръка и продължава да пази независимостта, суверенитета, единството и териториалната целокупност. Виетнам е направи сполучлив преход към социалистическа пазарна стопанска система. Тръгна като една слаборазвита страна, а към този момент е разрастваща се страна. Мащабът на стопанската система се усилва от към 8 милиарда щатски $ (през 1986 г.) до към 430 милиарда щатски $ през 2023 година Животът на хората несъмнено се усъвършенства (доходът на глава от популацията нараства от към $230 до към $4300 през 2023 г.).
От обсадена и ембаргова страна, Виетнам в този момент има връзки със 193 страни по света. Има взаимоотношения с 30 стратегически сътрудници и всеобхватни сътрудници, в това число всичките 5/5 непрекъснати члена на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, 7/7 члена на Г-7, 16/20 члена на Г-20. Виетнам е едно значимо звено в световните и районни вериги за доставки и е една от 20-те стопански системи с огромна комерсиална мрежа по света (с 16 подписани ССТ и 3 ССТ в развой на преговори).
Относно тайната на триумфа на Виетнам: Първо, Виетнам постоянно е хладнокръвен, само че по креативен метод ползва марксизма-ленинизма, мисълта на Хо Ши Мин, също по този начин и хилядолетните героични исторически и културни обичаи на нацията, подобаващи за изискванията и събитията на Виетнам и международния подтекст. Второ, Виетнам предизвиква духа на самонадеяност, автономия, разчитането на вътрешни запаси като съществени, стратегически, дълготрайни, решаващи фактори. Същевременно Виетнам смята външни запаси (в области като образование на човешки запаси, технологии, ръководство, финанси...) като значими и реформаторски. Трето, Виетнам има поддръжка и помощ от доста интернационалните другари, съчетавайки силата на народа и актуалните международни трендове.
- Какви са бъдещите цели в областта на стопанската система, образованието, културата?
- По отношение на целите на Виетнам в бъдещето: Първо, рационализиране на социалистически-ориентираната пазарна стопанска система, с акцент върху основаването на обективна конкурентна среда за бизнеса и промяна в обществената администрация. Второ, бързо развиване на човешките запаси, изключително на висококачествените човешки запаси, съсредоточавайки се върху фундаментално и изцяло възобновяване на националната просветителна система. Развитието на човешките запаси върви дружно с развиването и използването на науката и технологиите. Трето, създаване на една синхронна инфраструктурна система с редица съвременни планове, фокусирани върху транспортните връзки за цялата страна и инфраструктура в огромните градове.
- Как се отразяват на виетнамската стопанска система войните, които през днешния ден се водят по света?
- Геостратегическа конкуренция, засилен протекционизъм, разделяне, фрагментация, липса на тясна връзка сред страните, изключително сегашни спорове, са фактори които заплашват продоволствената и енергийната сигурност на световно равнище. Виетнам е една стопанска система с огромна отвореност и непрестанно бърз напредък в продължение на доста години. След години на интернационална интеграция, Виетнам не може да избегне от негативната наклонност на международната стопанска система.
Пазарните съмнения след спорове оказват доста въздействие върху растежа, икономическото развиване, икономическото и комерсиалното съдействие на Виетнам, както и върху вноса и износа на артикули. По-специфично, споровете в разнообразни райони на света засягат директно вноса и износа, превоза, придвижването на артикули и заплащането на търговски контракти сред виетнамски предприятия и задгранични сътрудници. Освен това стопанската система на Виетнам също е индиректно наранена от непрекъснатата инфлация в международен мащаб.
- Какво знаят младите виетнамци за българите? Интересуват ли се от нашите обичаи, просвета? Имат ли предпочитание да посетят страната ни?
- За виетнамците като цяло и по-специално за младежите във Виетнам, България от дълго време е известна като една доста красива страна, която се назовава Страната на розите. Този факт е подсилен от триумфа на фестивалите на българската роза, извършени в Ханой през последните години (2017, 2018, 2019 г.).
В днешно време, по-голямата част от виетнамските младежи са отворени към света, обичат да пътуват, да изследват, да научават за разнообразни култури по света, в това число и България. Обаче те още не разполагат с доста източници на информация, материали на виетнамски език за българските обичаи и просвета. През 2023 година двете страни подписаха " Програма за културно съдействие ", в която се показва, че „ Двете страни ще продължат да се координират в организирането на културни и артистични действия като " Дни на културата ", изложения на живопис, кино седмици и художествени представления, които основават удобни условия за двата народа да се схванат един различен ”. Надявам се, че с развиването на двустранното съдействие в региона на културата и продан сред хората в близкото време, младежите от двете страни ще имат повече благоприятни условия взаимно да опознаят културите си.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР