От няколко месеца в медиите се говори, че всички стопански

...
От няколко месеца в медиите се говори, че всички стопански
Коментари Харесай

Какво включва сметката за ток, ако напуснем регулирания пазар?

От няколко месеца в медиите се приказва, че всички икономически клиенти би трябвало да преминат на свободния пазар на електрическа сила. Много специалисти предизвестиха обществено, че в случай че не го извършат до 30 юни, ще се наложи да заплащат по-високи сметки за ток.

За обществото не е изцяло ясно по какъв начин се образуват фактурите, когато напуснем контролирания пазар.

„ Основната част от фактурираната сума е потребената електрическа сила. Включени са и разноските за транспорт и достъп до електропреносната и електроразпределителните мрежи. “ – изясни Павлин Павлов от търговеца на ток „ Гранд Енерджи Дистрибюшън “.

Специалистът по търговия с електрическа сила разясни, че разноските за транспорт и достъп са дължими към ЕРП-то и посочи, че те са нормативно избрани.     

„ Когато обектите са със стандартизирани товарови профили, така наречен СТП-та мрежовите съставки се заплащат към търговеца на електрическа сила, а той от своя страна ги префактурира на ЕРП-тата. За клиентите с по-големи обекти, така наречен профилово премерване, заплащането на мрежовите съставки непосредствено към ЕРП-то или посредством смесен контракт към търговеца е по избор на клиента. Той самичък си избира един от двата разновидността “. – разясни експертът по търговия с електрическа сила от „ Гранд Енерджи Дистрибюшън “.

Експертът уточни, че другите наложителни разноски във фактурата са така наречен „ такса обвързване към обществото “ и акцизът.

И двете такси са нормативно избрани. Такса „ Задължение към обществото “ се заплаща от обществото, с цел да се стимулират предприятията да положат старания за прекосяване към по-екологично произвеждане на сила в дълготраен проект. Колкото повече производители влагат в екология, толкоз по-добре за цялото общество.

„ Реално търговците дефинират единствено цената на електрическа сила, по която продават и с помощта на опцията сами да я дефинират, се основават условия за по-голяма конкуренция, която снижава крайната цена, предлагана на крайните клиенти “. – изясни още Павлов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР