От няколко ключови щата зависи кой ще е новият президент

...
От няколко ключови щата зависи кой ще е новият президент
Коментари Харесай

Няколко щата решават кой ще е следващият президент на САЩ

От няколко основни щата зависи кой ще е новият президент на Съединени американски щати – това са Аризона, Северна Каролина, Невада, Уисконсин, Мичиган, Мейн, Джорджия, както и сериозния Пенсилвания, написа CNN.

По последни данни от Избирателната гилдия претендентът на демократите има 238 гласа – дребна преднина пред противника от Републиканската партия, който разполага с 214 броя. Необходимите електори за болшинство са най-малко 270.

Още преди преброяването да завърши Байдън е спечелил повече гласове от който и да е президент в историята – над 70 млн., изравнявайки върха на Барак Обама от 2008 година, съобщи „ Гардиън “. „ Няма да се успокоим, до момента в който не бъде преброен вотът на всички “, написа претендентът на Демократическата партия в профила си в Twitter.

Доналд Тръмп, за който са дали своят вот общо малко над 67 млн. американци, завоюва конкуренцията във Флорида, един от щатите, които Байдън се надяваше да откъсне от картата на президента. За сметка на това някогашният вицепрезидент поведе в Уисконсин и се надява, че Аризона, където има 5-процентна преднина при преброени 82% от бюлетините може да бъде първата му победа, при която една територия ще се оцвети в синьо, вместо в алено. Байдън държи дребна преднина и в Милуоки, както и в Мичиган.

Подобна е обстановката и в Невада, където Хилъри Клинтън завоюва с тънка разлика през 2016 година. Заедно с Пенсилвания това са двата решаващи щата, които обаче са преброили под 70% от гласовете си досега.

Контролът в Конгреса също е на кантар – републиканците се борят за болшинство в Сената, чака се Камарата на представителите да остане в ръцете на демократите, написа „ Би Би Си “.

Изходът от вота на американците може да остане незнаен за още към седмица, до преброяването на всички бюлетини.

Междувременно Съединени американски щати са напът да отбележат най-високата изборна интензивност от един век насам. Повече от 100 млн. души са упражнили правото си на глас предварително, а десетки милиони го направиха на 3 ноември. Около 60% от гласоподавателите са дали своят вот.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР