От няколко години се събират доказателства за наличието на вода

...
От няколко години се събират доказателства за наличието на вода
Коментари Харесай

Следи от вода в кратера Гейл на Марс

От няколко години се събират доказателства за съществуването на вода на Марс. Бяха открити доказателства и за съществуването на антични езера на Червената планета, откакто бяха открити минералните „ вени “ в кратера Гейл.

Изследването е направено от учени в университета в Лестър, като са употребявани данни от марсианския роувър Кюриосити. На базата на неговите фотоси е била оценена минерализацията на „ вените “ открити в кратера Гейл. Учените стигат до извода, че тези „ вени “ са прокарани от подпочвени води. Според тях по този начин наречените „ вени “ са формирани от седиментите от антично езеро, които са били затоплени от температура към 50 градуса С.

Вкусът на тази марсианска вода би бил непоносим, тъй като съдържа над 20 пъти повече натриев сулфат от водата тук на Земята,

споделя проф. Джон Бриджис от университета в Лестър.

Някои микроби на Земята обичат среда наситена с натриев сулфат и богати на желязо флуиди, тъй като могат да употребяват тези детайли с цел да извличат сила от тях. Затова съществуването на сходни води в кратера Гейл вълнува учените. Когато заради топлината водата се е изпарила, са се образували тези богати на сулфати следи. Учените съпоставят водата от кратера Гейл на Марс с флуиди открити на марсиански астероиди стигнали до Земята, за които се смята, че са имали досег до вода преди доста години.

В марсианските „ вени “ учените са разкрили и силиций, натрий, калий и в по-малка степен магнезий, желязо и алуминий. Според откривателите, откритията в кратера Гейл дават нови доказателства за това, че преди години е имало вода там.

Наскоро беше оповестено проучване, показващо, че преди време на Марс е имало повече О2 спрямо през днешния ден. Учените са разкрили високи нива на манганов окис в марсианските скали, който може да се е появил от два източника – микроби или атмосферен О2. Ако това е по този начин, би означавало, че Червената планета е надалеч по-гостоприемна за живот, в сравнение с се смятаще до момента.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР