От няколко дни съм в Синеморец и така, ща-не ща,

...
От няколко дни съм в Синеморец и така, ща-не ща,
Коментари Харесай

Апокалипсисът в Царево: Кой е виновен – природата или човешката алчност?

От няколко дни съм в Синеморец и по този начин, ща-не ща, се оказах в епицентъра на потопа. Е, не напълно, тъй като Синеморец, Резово и някои други места не бяха напълно под вода. Под вода бяха Ахтопол, Царево, Лозенец. И в шестте курорта валя еднообразно количество. Защо три се оказаха потопени, а три – с набъбнали реки и залети мостове?
Един вероятен отговор
Отговорът е съвсем явен. В Ахтопол, Царево и Лозенец локалното население с радостни възгласи от дълго време затрупа и застрои всички дерета, поточета и рекички. В Синеморец, Резово и Варвара сходен възторг на локалното население не му бе разрешено, защото то е разтворено в огромни количества придошли извън поданици, огромна част от които пазят се пробват да пазят природата и законите от резачките и бетоновозите на локалните.

Представете си, че сте едно наводняване, слизащо по ската на Странджа и искащо да стигне до морето. Стигате до покрайнините на Синеморец, Варвара, Резово. Разделяте се на десетки ръкави и, минавайки по коритата на дерета и реки, стигате до морето без да минавате през домовете на населението и хотелите на курортистите.
Апокалиптични фрагменти
Сега си представете, че сте наводняване, което е стигнало до покрайнините на Ахтопол, Царево или Лозенец. Искате да се разлеете по деретата, та да стигнете до морето. Дерета обаче към този момент няма. Тъпчете на едно място, суетите се – с всяка секунда ставате все по-голямо наводняване. Накрая ви писва и с голяма гняв руквате към поселищата на тези, които са ви лишили от деретата. И въпреки всичко стигате до морето, разрушавайки всичко по пътя си. Това е смисълът на апокалиптичните фрагменти, в които виждаме по какъв начин същински потоп унищожава къмпинг „ Нестинарка “.

Вече ме побиват тръпки единствено като си помисля, какво следва, а точно – възобновяване. Ще бъдат отсечени хиляди дървета, разорани километри дюни и премахнати стотици декари местообитания за „ справяне със стихията “. Може би този път натискът за засипване на оживелите дерета в България ще се окаже неизпълним и идващия път под вода ще се окажат и тези места, които в този момент останаха недотам мощно наранени. При всички положения локалните хора и техните определени представители към този момент пресмятат милионите, от които ще откраднат 80 %, с които да застроят следващите засипани дерета.
Какво вършат институциите
Една от аргументите да съществуват институции е, че те отстояват дълготрайния общ интерес против краткосрочните локални и секторни ползи. Единствено институциите оттук нататък могат да създадат по този начин, щото локалното население на община Царево да не си доунищожи природата от лакомия. Засега, обаче, доколкото мога да се ориентирам от медиите, институциите вършат тъкмо това, което от тях чакат локалните: повтарят какъв брой страшна е естествената буря и дават обещание пари.

Дори категорично – по радиото разрешиха на локалните да оставят за 24 часа без ток курортистите в Синеморец и Резово, вместо да изключат един противозаконен трансформатор на плаж Бутамята. Самият министър председател им позволи и те, несъмнено, не пипнаха трансформатора, само че изключиха тока на всички останали.

Добре пристигнали в подготовката на идващия Царевски потоп, който ще бъде по-зле от вчерашния.

Коментарът е оповестен в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР