От Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива (НСТПГ)

...
От Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива (НСТПГ)
Коментари Харесай

Блокада на границите и протест с жълти жилетки готвят търговци на горива

От Националното съдружие на търговците и превозвачите на горива (НСТПГ) са подготвени на незабавни и безкрайни протестни дейности още през седмицата, в случай че не бъде преразгледан Закона за административното контролиране на стопански активност, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис.

На конференция в Българска телеграфна агенция Пламен Стоянов, член на Управителния съвет на Националното съдружие на търговците и превозвачите на горива изясни, че всеки един закон се приема, с цел да служи на обществото, хората и страната.

От НСТПГ приканват президента Румен Радев, омбудсмана Мая Манолова и държавното управление да сезират Конституционния съд за връщане в пленарна зала за преразглеждане на Закона за административното контролиране на стопански активност , свързани с петрол и артикули от нефтен произхо д.

Симо Симов, представител на НСТПГ се закани, че в случай че настояванията им не бъдат чути, превозвачите са подготвени на протестни дейности още през седмицата. Протестът ще бъде разгласен два дни по-рано, както е по закон.


" Воля " пита Ревизоро подал ли е сигнал за чадър над търговци на горива

От партията се заканват, че ще сезират основния прокурор

Протестът на търговците и превозвачите на горива се чака във всички градове на страната, границите също се чака да бъдат блокирани и затворени. Превозвачите ще излязат на митинг с жълти жилетки, на които ще бъде изписано " Национално съдружие търговци и превозвачи на горива " и " Лобистките закони ни убиват ". Поръчани са над 1 000 жълти жилетки .

Законите, които се одобряват в България не обслужват хората и обществото и не служат директно на страната. Идеята за приемането на Закона за административното контролиране на икономическа активност, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис се трансформира реда на пълнене на битови бутилки , посочи Стоянов.

 Нови демонстрации в разнообразни градове на страната против цените на горивата
Нови демонстрации в разнообразни градове на страната против цените на горивата

Протести има в Бургас, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Хасково и Троян

Превозвачите, към които е и НСТПГ, упорстват за законова регулация, която да бъде в синхрон с европейските правила и ползите на българските консуматори.

Законът няма за цел да преодолее сивата стопанска система, а той е афектиран за всеки приблизително образован човек в страната , посочи Стоянов и напомни по какъв начин всички политически партии са си замълчали и са го дали своят вот в средата на лятото през 2018 година.

С използването на този закон държавният бюджет ще претърпи съществени загуби. Ако се допусне да влезе в действие този закон, цената ще плащаме всички ние и 2 000 души ще останат без работа , предвижда той.

Промяната в реда на пълнене на бутилките най-вече тормози превозвачите на горива. При съществуването на конкуренция на пазара има разлика в цената на една бутилка, която се цялостни на пълначна станция и такава на стилажа . Разликата е сред 5 и 8 лв., уточни Стоянов.

 Марешки: Цинично е Валентин Златев да приказва за цената на горивата
Марешки: Цинично е Валентин Златев да приказва за цената на горивата

Правителството няма да се срути, в случай че и Каракачанов напусне, счита водачът на " Воля "

" Когато нас ни няма, цената ще тръгне нагоре ", предизвести той и добави, че хората няма да останат без газ, само че цените, които ще заплащат, се чака да бъдат по-високи.

Стоянов се притеснява, че с отпадането на дребните компании от пазара, това неизбежно ще докара до покачва цените на горивата на пазара.

" Когато има монопол, цените постоянно са по-високи ", стана ясно от думите му.

Ако законът бъде признат, бензиностанциите в дребните обитаеми места ще изчезнат . Всяка една дребна бензиностанция, във всяко едно малко обитаемо място ще затвори и няма да може да се устоя, изрази терзанието си ръководителят на НСТПГ.

" Членовете на нашето съдружие са обезверени хора. Те желаеха доста по-рано да излязат на митинг, само че до момента управлението успяваше да ги удържа ", означи Симо Симов.

Превозвачите чакат поддръжката на всички компании, които не са в сдружението. С протесните си дейности, те желаят да покажат на хората, че той ще има резултата на доминото, когато се приложи с цялостна мощ. От НСТПГ чакат поддръжка от всички политически партии, тъй като се чака доста бързо да ескалира пазарът.

" Ние не заплашваме никого, само че когато човек си губи хляба, е подготвен на всичко. Ще излезем на улицата още тази седмица и протестните дейности ще продължат до тогава, до момента в който не бъдем чути ", закани се Симов.

Той съобщи, че от Сдружението са подготвени да стачкуват и пред Върховния административен съд, тъй като наредбата на закона не дава отговор на Конституцията.

Превозвачите желаят институциите да им извърнат внимание, с което да бъде преразгледан законът пленарна зала. Той би трябвало да бъде в полза на потребителите и обществото, а не в полза на монопола.

Симов разяснява, че с цел да се записват, търговците на горива трябват да имат капитал от 1 милион лв. и гаранция от 500 000 лева Той дефинира закона като лобистки и противоконституционен . Събрани над 5 500 подписа против Закона за административното контролиране на стопански активност, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис.

" Налагането на монопол на пазара, ще докара до покачва не цените ", предизвести Симов и уточни, че в случай че допуснем увеличение цените на горивата, ще се насочат поредност от тъжби против сходно решение.

Подадена е тъжба и до Европейската комисия , напомни Симов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР