От Национално сдружение на българските лозари информират, че техни членове

...
От Национално сдружение на българските лозари информират, че техни членове
Коментари Харесай

Днес е протестът на лозарите пред министерство на земеделието

От " Национално съдружие на българските лозари " осведомят, че техни членове от цялата страна ще изразят посредством митинг своето неодобрение от несъответстващата и непрозрачна политика на Министерство на земеделието.
 
Мероприятието ще се състои на 07.11.2022 година (понеделник) пред МЗм и ще продължи два часа, от 13:30 ч. до 15:30 ч. Участие в митинга ще вземат към 500 лозари.
 
Целта на мероприятието е гледище към ръководещите в лицето на МЗм и Народно събрание да извърнат внимание на лозарския бранш у нас, който през последните години претърпява един от най-тежките си интервали.
 
Причините за митинга са доста, само че най-важните от тях са: неналичието на каквато и да е бистрота и систематичност в работата на МЗм – няма методология, няма настоящи софтуерни карти, ограниченията се пишат от служители без никаква връзка с сектора, вследствие на което непрестанно се търпят финансови наказания от Брюксел и усвоените средства не водят до реализиране наформулираните цели.
 
На тематичните работни групи решенията се взимат авансово от МЗм, а браншът се кани проформа. Отсъстват политики и цялостна визия за оцеляването и развиването на българското лозарство – работи се на парче, няма предвидимост, тотално липсва печеливш лозарски сюжет, а програмата най-много е да се приключи годината с минимална загуб.
 
Катастрофално законодателство – съществуващият ЗВСН /Закон за виното и спиртните напитки/ не е нотифициран от Европейска комисия, а това е наложително, защото съдържа механически регламенти, не дава отговор на потребностите на сектора, няма признат устав за осъществяването му, настрана от години се чака внасянето от МЗм в Народно събрание на Закон за браншовите организации в земеделието с ясни правила, на които една организация би трябвало да дава отговор, с цел да е национална, до чийто план по този начин и нямаме достъп, въпреки да го поискахме, само че не ни се даде.
 
Липсва отбрана от страна на страната на родното грозде по време на гроздобера от субсидирания импорт. МЗм не желае да издейства на лозарството статут на предпочитан бранш години наред.
 
Лозарите са недоволни и от ръщането в държавните органи и институции, свързани с лозарството, на лица, компрометирани повече от десетилетие и имащи съществена виновност за положението на сектора.
 
" Отново припомняме, че България е последна в Европейски Съюз по субсидиране на лозарството с 13,50 евро/декар годишно. В останалите страни в Европейски Съюз дотациите доближават 200-300 евро/декар годишно. Това слага българските лозари в извънредно неконкурентно състояние, имайки поради един от главните правила на Европейски Съюз за свободно придвижване на артикули и услуги " - споделят от лозарската камара.
 
" В качеството ни на най-голямата браншова организация в лозарския бранш у нас, имаме отговорността и задължението да пазиме ползите на нашите членове и всеки лозар в страната " - акцентират те.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР