От Националната служба за охрана (НСО) уверяват, че ще гарантират

...
От Националната служба за охрана (НСО) уверяват, че ще гарантират
Коментари Харесай

НСО проверява гражданите на водосвета на бойните знамена

От Националната работа за защита (НСО) твърдят, че ще подсигуряват сигурността на жителите и формалните лица по време на обичайния празничен водосвет на бойните флагове и знамената светини на Българската войска . Водосветът на Богоявление, 6 януари, е с начало 11.00 часа пред Паметника на Незнайния боец в София, оповестиха от НСО.

Граждани ще имат достъп до събитието след 09.45 часа през два пункта за инспекция - при ул. " Шипка " и ул. " Париж " и при южната страна на храм-паметника " Свети Александър Невски ".

Служителите на НСО ще ревизират за предмети и субстанции с детектори за метал и скенери за съществуване на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими субстанции, източници на йонизиращи лъчения, пиротехнически произведения и други.

Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието, заради неспособност на място да бъде проведено съхраняването им . Достъпът на лица във очевидно несъответстващо положение също ще бъде лимитиран.
 Водосвет на бойните флагове и знамената светини на Деня на Българската войска
Водосвет на бойните флагове и знамената светини на Деня на Българската войска

Този ден смирява политиците, които един до друг вземат участие в тази традиция

Припомняме, бойното знаме се освещава единствено един път, при даряването му на военната част . На празника Богоявление, след Великия водосвет, се благославят и знамената на армията, пишат от клуб " Традиция ".

Водосветът се прави за здраве и триумфи на армията ни. Той е ритуал, открит съгласно каноните на църквата, като неговата символика е, че водата пречиства греховете . Светената вода, изключително Богоявленската, благославя и има целебна мощ.

Затова преди сражения православните армии са ръсени със светена вода и воините влизали в багра, като вярвали, че имат Божията протекция против неприятеля .

Първият водосвет на бойните флагове е отслужен по времето на цар Симеон Велики преди борбата при Ахелой през 917 година . Знамената били благословени с вода от река Янтра, където правили тогава Великия водосвет.
 Докоснете духа на свободата - Самарското знаме
Докоснете духа на свободата - Самарското знаме

На 3 март в Националния исторически музей

До рухването на България под османско иго преди всяка борба, която води българската армия, се прави водосвет на бойните флагове . След Освобождението тази традиция е възобновена от първия боен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 година.

След демократичните промени през 1989 година ритуалът Водосвет на бойните флагове и знамена е възобновен през 1993 година. Оттогава, всяка година на 6 януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната, след прочитане на молитва " За триумф на народа " се ръсят със светена вода за здраве и триумфи частите на Българската войска, бойните флагове и знамената светини .
 20 000 се поклониха пред Самарското знаме
20 000 се поклониха пред Самарското знаме

Рекорден брой гости във военноисторическия музей на 3 март
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР