От началото на юли вълна от антиправителствени протести разтърсва България.

...
От началото на юли вълна от антиправителствени протести разтърсва България.
Коментари Харесай

Politico: Защо протестират българите?

От началото на юли вълна от антиправителствени митинги раздрусва България. Хиляди излязоха на улицата, с цел да стачкуват против разрастващата се корупция и утежняването на върховенството на закона, призовавайки за оставките на дясноцентристкото държавно управление на премиера и основния прокурор Иван Гешев.
Politico търси отговор на въпроса " Защо стачкуват българите? ". За задачата от изданието беседват с петима постоянни протестиращи.
***
Таня Андреева, 35 година, педиатър
Защо протестирате?
Ако желаете да имате естествен живот в тази страна, би трябвало да се борите с страната на всяка крачка. Корупцията и непотизмът са толкоз необятно публикувани, че ги срещате на всички места - от записването на детето в детската градина до кандидатстването за здравно настаняване.
Вече 15 години работя като здравен експерт и не виждам усъвършенстване. Разпределението на средствата в здравния бранш е неприятно. Детската смъртност е много висока. Някои родители даже не могат да си разрешат лекуване на децата си. Трябва да съберем пари за главно съоръжение и даже да нямаме детска болница. Това е безусловно недопустимо за европейска страна.
Какво се надявате, че ще реализиран митингите?
През последните 10 години стотици милиони евро финансиране от Европейски Съюз се изсипаха в страната. Но вместо да усъвършенства инфраструктурата и стопанската система, с огромна част от тях се обогатиха стеснен кръг от хора.
Искам да имам държавно управление, което слага ползите и потребностите на хората пред своите. Искам държавно управление, което помни, че е назначено от хората и да служи на народа.
Това ли е началото на свястно гражданско придвижване?
Да. Това е митингът на младите. Срещнах толкоз доста млади мъже и дами, които се завърнаха в България след образование или работа в чужбина. Те желаят да живеят живот, както техните западноевропейски връстници. Те знаят по какъв начин да употребяват силата на гражданското общество, с цел да трансформират нещата към по-добро. Те не седят в близост в очмакване на избавител - те знаят, че всички ние би трябвало да работим дружно, с цел да изградим страната, която желаеме.
Ами в случай че митингите се провалят?
Това не е алтернатива. Ако не съумеят, доста младежи ще бъдат принудени да изоставен страната. Би било опустошително за страна, която от десетилетия губи най-хубавите и най-ярките си хора с емиграция.
Каква е вашата дълготрайна вяра за България?
Искам да видя България жива, просперираща, цялостна с младежи, които желаят да трансформират нещата към по-добро. Искам да видя страна, която поддържа напъните им, вместо да ги осуетява. Вече не желая да пребивавам в страната на невъзможността.
***
Драгомир Радойцев, на 25 години, неотдавна приключил университет
Защо протестирате?
Корупцията е най-големият проблем. Видяхме по какъв начин хора без никаква подготовка се назначават на високопоставени длъжности и унищожават учебните заведения, цели обществени предприятия и цели браншове с тяхната непросветеност. Видяхме по какъв начин договорите за публични поръчки се дават отляво и отдясно на компании, близки до ръководещите.
Какво се надявате, че митингите ще реализиран?
Трябва да изкореним корупцията. Ние също би трябвало да реформираме нашата правосъдна система, тъй че да има по-малко политическо въздействие. В момента всички тези олигарси и политици са недосегаеми макар закононарушенията си. Няма контрол на прокуратурата.
Това ли е началото на свястно гражданско придвижване?
Не знам дали официална гражданска организация може да iсе появи вследствие на митингите. Но чакам корупцията да бъде най-големият въпрос на идващите избори. Отсега нататък политическите партии ще би трябвало да споделят на [избирателите] по какъв начин ще се борят с корупцията, по какъв начин ще реформират правосъдната система.
Ами в случай че митингите се провалят?
Стигнахме до точката без връщане. Или ще имаме някой, който да се оправи с казуса, или ще се върнем на улицата за нула време.
Каква е вашата дълготрайна вяра за България?
Разбира се, първо би трябвало да предприемем ограничения против корупцията. Бих желал да видя повече бистрота, независимост на медиите, повече доверие в институциите и по-силно гражданско общество, което взе участие интензивно в процеса на взимане на решения. Бих желал да видя страната по-добре интегрирана в Европейския съюз.
***
Валентина Ташкова, 47 година, анализатор на данни
Защо протестирате?
Корупцията е толкоз необятно публикувана и надълбоко вкоренена, че държавното управление към този момент даже не си прави труда да я прикрива. Те нямат визия за бъдещето на страната. Всичко, което ги интересува, е по какъв начин да завършат мандата си.
Какво се надявате, че митингите ще реализиран?
Беше толкоз ободряващо да следя хората, излизащи на улицата, с цел да маршируват против несправедливостта. Много хора, които до неотдавна седяха бездействащи, в този момент идват на площада и ми споделят: „ Стига голкова “. Който и да поеме властта [като началник на правителството], той ще би трябвало да се отнася към гражданската съпротива като към мощ, която би трябвало да се има поради. Те ще би трябвало да осъзнаят, че моделът „ всичко върви “ към този момент няма да работи.
Това ли е началото на свястно гражданско придвижване?
Мисля, че митингът може да въодушеви не едно, а доста цивилен придвижвания. Тези демонстрации са разнообразни [от предходните движения]. Те са привлекли толкоз доста хора от всички сфери на живота, богати и небогати, на които им е писнало от статуквото.
Ами в случай че митингите се провалят?
Докато има оставки и те служат като сигнал за пробуждане на политиците, бих ги сметнала за триумф.
Каква е вашата дълготрайна вяра за България?
Надявам се, че хората ще могат да избират сред конкуриращи се хрумвания и политики. В момента пазаруването на гласове и евтините трикове са това, с което се печели на изборите. Управляващата партия се пробва да убеди хората, че те са единствената опция, която страната има. Това не е правилно.
***
Петър Петров, 41, стихотворец
Защо протестирате?
Набегът в постройката на президента провокира огъня на митинга в мен. Бях ужасяващ и от скорошни подслушвани диалози, фотосите на чекмеджета, цялостни с пари от спалнята на премиера. Трябваше да има неотложно следствие, само че нищо не последва. Управлението на страната със боязън и застъпничество е много тревожно.
Какво се надявате, че митингите ще реализиран?
Надявам се този митинг да въодушеви протестна просвета, която обезверено ни липсва в България. Той служи като имунна система в демократичното общество - в случай че идващото държавно управление направи нещо неправилно, хората ще излязат на улицата, с цел да стачкуват.
 Politico: Евродепутатите подхващат напън върху българското държавно управление Politico: Евродепутатите подхващат напън върху българското държавно управление
Европейските парламентаристи показват угриженост по отношение на еврофондовете в България. Това се споделя в коментар на Politico във връзка одоб...
Това ли е началото на свястно гражданско придвижване?
Той стартира като импровизиран митинг, само че значително е безпартийна проява и може да служи като платформа за хората, които поддържат разнообразни политически партии, с цел да намерят общ език. Надявам се млади образовани, надарени хора да излязат от протестното придвижване. Отчаяно се нуждаем от нови лица в българската политика - хора, които са самостоятелни и не са опетнени от присадка.
Ами в случай че митингите се провалят?
Не мисля, че ще се провалят. В момента сме в положение на отмалялост и от двете страни. Правителството практикува един тип псевдо ръководство и може просто да постави завършек на тази мъка, като подаде оставката си.
Каква е вашата дълготрайна вяра за България?
Не желая да пребивавам в страна, разтърсена на всеки няколко дни от политически кавги. Нуждаем се от младежи, които желаят и имат смелостта да служат на обществеността. Имаме потребност от политици, които да могат да обяснят своите дейности. Нуждаем се от самостоятелни публицисти, които задават сондиращи въпроси, с цел да държат под надзор тези, които са на власт.
 Politico: Корупционната рецесия в България притисна до въжетата премиера Борисов Politico: Корупционната рецесия в България притисна до въжетата премиера Борисов
Изданието Politico проучва обстановката в България от последните няколко месеца. Скандалите във властта и антиправителствените митинги...
***
Андреа Попйорданова, 28 година, илюстратор и графичен дизайнер
Защо протестирате?
Израснах в семейство, където екологичните проблеми бяха много значими. Така че не можах да стана очевидец на скорошни кавги и манифестации против несъразмерното строителство на морето и да седнал съм неподвижно. Незаконното строителство в националните паркове, разширението на ски курортите, всички тези случаи са образци за корупция по високите етажи, корист със средства и всички останали проблеми, тормозещи България. Хората зад това нито се проверяват, нито се преследват.
Какво се надявате, че митингите ще реализиран?
Протестите служат като катализатор, което кара хората да извърнат внимание. Надявам се, че това ги въодушевява да наблюдават по-отблизо новините и да гласоподават, когато и да са изборите. Твърде постоянно хората остават у дома, вместо да гласоподават.
 Протестите: Ден 93 - Идва петото Велико национално въстание (ВИДЕО) Протестите: Ден 93 - Идва петото Велико национално въстание (ВИДЕО)
Антиправителствените митинги не стихват към този момент 93 дни, съобщи БГНЕС. В центъра на столицата жителите упорстват за оставката на премие...
Това ли е началото на свястно гражданско придвижване?
Нуждаем се от обширни промени в толкоз доста браншове, нещо, което няма да се случи за една нощ. В момента няма съпротива. Надявам се митингите да вдъхновят по-силно опозиционно придвижване, което може да вкара редица антикорупционни ограничения.
Ами в случай че митингите се провалят?
Протестите в България имат един главен проблем - събиране на задоволително пара и поддържане на инерцията. Но в случай че рецесията се задълбочи през есента, може да забележим нова вълна от демонстрации. Но мисля, че митингите към този момент са съумели, защото на репутацията на държавното управление е нанесен огромен удар и Европа вижда това. Това е началото на края на Борисов.
Каква е вашата дълготрайна вяра за България?
Родителите ми управляват дребен бизнес и от първа ръка видях какъв брой е мъчно да се държиш на повърхността. Искам да пребивавам в страна, където страната развива среда, в която дребният бизнес може да процъфтява. Това ще сътвори работни места, ще насърчи хората да се връщат и да подобрят живота в дребните градове. Също по този начин желая да видя по какъв начин Европейската комисия следи по-внимателно по какъв начин се изразходват средствата на Европейски Съюз в страната. Злоупотребата с еврофондове ни обрича на застоялост и ни пречи да напредваме.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР