От началото на войната в Сирия са убити над 600

...
От началото на войната в Сирия са убити над 600
Коментари Харесай

Истинска агония: невъобразимите страдания на сирийците


От началото на войната в Сирия са убити над 600 000 души, близо 55 000 от тях са деца. Днес над 90% от сирийците живеят в беднотия и са подложени на невъобразими премеждия. Кризата ги е докарала до същинска мъка.

Десет години след началото на спора в Сирия, страната е обхваната от извънредно тежка филантропична рецесия. Над 12 милиона души нямат постоянен достъп до храна. Смята се, че над 90% от популацията в това време живеят под прага на бедността. " Бруталната рецесия докара хората до същинска мъка ", споделя президентът на сирийско-арабския Червен полумесец Халид Хбубати.

Над 600 000 жертви, близо 13 милиона прокудени

Президентът на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер е уверен, че филантропичната обстановка в страната ще се утежни в допълнение от тежката икономическа рецесия. А към всичко това се прибавят и проблемите, провокирани от пандемията с ковид. Маурер се притеснява, че интернационалната общественост просто е отписала Сирия. Цивилното население в страната заплаща цената за изчезналия политически пробив. " Сирийците обаче не могат да си разрешат още една или - недай Боже - още 10 сходни години ", предизвестява той.

До момента в сирийския боен спор са починали над 600 000 души, излиза наяве от отчет на Международната филантропична организация World Vision, направен в съдействие с Frontiers Economics. Според техните преценки, близо 13 милиона души са били прокудени от родните им места - т.е. повече от половината сирийско население отпреди началото на войната.

Икономическите вреди от спора възлизат на към един трилион евро. Даже и войната да бъде прекъсната неотложно, последствията за здравето и образованието на децата ще изискват нови разноски от 1,7 трилиона $ до 2035 година.

Изгубеното потомство на Сирия

Проучване сподели също и това, че войната е нанесла на подрастващото потомство в Сирия съществени провали, породени от неналичието на образователни занятия и на достъп до опазване на здравето, в това число и редуциране на продължителността на живота с 13 години, изяснява Кристоф Вафеншмит, ръководител на World Vision Германия. " Световната общественост не трябва да позволява една война, която продължава към този момент над 10 години, която лишава главните права на децата и която унищожава всичките им вероятности за бъдещето. "

От началото на спора в Сирия, съгласно World Vision, са били убити към 55 000 деца, някои от тях даже са екзекутирани или са умряли вследствие на изтезания. Много от девойките пък живеят в непрекъснат боязън от изнасилвания, споделя Вафеншмит.

Според ръководителя на World Vision Германия, същинските вреди, нанесени на подрастващите, ще могат да бъдат дефинитивно оценени чак откакто се открият последствията от травматичните прекарвания, от неналичието на медицински грижи, от неналичието на работа и провалените им фантазии за бъдещето. " Не бива да позволяваме тези деца да останат в плен на кръговрата от принуждение ", споделя още Кристоф Вафеншмит. Според него, младото потомство в Сирия няма да е в положение да взе участие в построяването на страната, в случай че не получи поддръжка извън.

Конфликтът в Сирия избухна през март 2011 година след митинги против държавното управление на Башар Асад. Силите за сигурност тогава подходиха към стачкуващите с принуждение. Това породи нови недоволства, вследствие на които се развихри революция с интернационално присъединяване. Междувременно държавното управление управлява още веднъж към две трети от територията на страната. Поради въведените интернационалните наказания то се намира в мощна изолираност. Всички старания за политическо решение на спора към този момент остават безуспешни.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
" Хората лежаха на земята като мравки, напръскани с отрова "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР