От началото на учебната година около два пъти са се

...
От началото на учебната година около два пъти са се
Коментари Харесай

За около 2 седмици: Два пъти повече учители и 4 пъти повече ученици в карантина

От началото на образователната година към два пъти са се нараснали карантинираните учители и към четири пъти са се нараснали карантинираните възпитаници - или имахме това повишаване, което чакахме. Това заяви пред Българска национална телевизия в понеделник служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков.

Към момента, без Габрово, защото през днешния ден ще стане ясна цялата картина там, има 515 паралелки, които са в отдалечено образование в страната, както има и 24 групи в детските градини. Сега най-тревожни са данните в Кюстендил, Ямбол, Видин, Монтана и е много пъстра картината в България, изясни министърът.

Той означи, че новината от петък е, че Габрово влезе в тъмночервената зона и там учебните заведения ще излязат в ротационен принцип на образование. В Габрово в клас остават да учат през тази седмица учениците от първи до четвърти клас, както и учениците от седми, осми и 12-и клас.

През тази седмица в Габрово пети, шести, девети, десети и 11-и клас ще са в отдалечено образование, а през идната седмица ще са назад в учебно заведение. Наложи се да използван този по-тежък вид поради по-голямата заболеваемост в Габрово, изясни министър Денков и посочи, че тези ограничения там са за тази и за идната седмица.

Във Враца има доста невисок дял на карантинирани възпитаници, което е добре, само че се вижда доста огромна динамичност в градовете по разпространяването на COVID-19, означи просветителният министър.

Той заяви, че има решение за родителите, които ще останат с децата си до 14 години у дома, и в случай че родителите си вземат неплатен отпуск, могат да аплайват по стратегия към Министерството на труда и обществената политика. За едно дете, останало у дома в отдалечено образование, родителите ще получават една минимална работна заплата, а за две деца - една заплата и половина.

" Дълбоко уверен съм, че в обитаемоте места и в учебните заведения, в които се съблюдават ограниченията, в учебните заведения ще се учи на място, а там, където не се съблюдават ограниченията, ще се разболяват и ще излизат в отдалечено образование. Това е, което се случва сега ", разяснява каква е обстановката в страната с разпространяването на COVID-19, министър Николай Денков.

Той съобщи, че го тормози равнището на имунизираните учители, тъй като от началото на образователната година има доста постепенно повишаване на каузи на имунизираните учители. " През ваканцията, през август, те набъбнаха с към 10 %, а в този момент имаме едно задържане, което не е добре ", разяснява просветителният министър.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР