От началото на тази година са открити нови 220 души

...
От началото на тази година са открити нови 220 души
Коментари Харесай

9 от 10 новорегистрирани с ХИВ у нас са мъже

От началото на тази година са открити нови 220 души с ХИВ-вирус, с което формалният брой на серопозитивните в страната става 2694 души. Това сочат данни на Министерството на здравеопазването, изнесени във връзка Световния ден за битка със СПИН – 1 декември. За съпоставяне до края на ноември предходната година новооткритите случаи са били 193, а в същия интервал на 2015 година – 204 души, т.е. се резервира наклонността всяка година да бъдат откривани по към 200 нови случая на ХИВ.
Националната стратегия за предварителна защита и надзор на ХИВ и полово излъчени инфекции в България планува до 2020 година новите случаи на ХИВ да бъдат понижени със 75%, т.е. би трябвало да бъдат сведени до към 50 случая годишно.
През тази година за заболяването са изследвани над 260 000 души, като се резервира наклонността от последните години броят на новорегистрираните мъже да е неведнъж по-голям от този на инфектираните дами.
Съотношението на инфектираните мъже и дами през актуалната година е 9:1 - 199 мъже и 21 дами.
По отношение на пътя на възпаление и тази година 88% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се заразили по полов път.
От тях 52% са мъже, съобщили за полов контакт с мъже, а 36% са инфектирани при хетеросексуален контакт. Останалите 12% са инфектирани при инжекционна приложимост на опиати.
Тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 година - 36%, следвана от възрастовата група 20-29 година – 34%. Най-младият серопозитивен е на 20 години, а най-възрастният е на 67 години.
Географското разпространяване демонстрира, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са най-вече в огромните градове: София – 91 лица, в областите Пловдив – 22 лица, Варна – 18 лица, Плевен – 9 лица, София област- 7, Бургас – 4 лица и единични случаи в останалите области.
Данни сочат, че над 25% (55 души) от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са открити в 13-те кабинета за гратис и анонимно консултиране и проучване за ХИВ (КАБКИС) към РЗИ. Близо 13% от всички новорегистрирани (28 лица) са разбрали своя резултат в Центъра за полово здраве в София.
В осъществяване на уговорките на страната, Министерството на здравеопазването обезпечава гратис модерно лекуване с антиретровирусни медикаменти за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, без значение от техният здравно-осигурителен статус. Разкрити са и работят 5 бранша за лекуване на пациенти с ХИВ/СПИН към инфекциозните клиники в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.
Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и усъвършенства качеството им на живот.
Към 31 октомври 2017 година общо 1291 души с ХИВ се наблюдават в секторите за лекуване на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1163 (90%) от тях получават модерна антиретровирусна терапия.
Лабораториите, които правят вирусологичен и имунологичен мониторинг на лечението, са снабдени с всички нужни проби и консумативи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР