От началото на октомври месец тази година българският пазар на

...
От началото на октомври месец тази година българският пазар на
Коментари Харесай

България ще търгува електричество с цяла Европа от октомври

От началото на октомври месец тази година българският пазар на електрическа енергия ще се свърже с румънския, а от там и с този на Унгария, Чехия и Словакия и други европейски страни. Такава поръчка даде по време на чуване в Народното събрание шефът на Българската самостоятелна електроенергийна борса (БНЕБ) Константин Константинов. Той се яви пред временната комисия по проверка, която трябваше да откри кой е отговорен и дали е имало предумисъл за достигането на рекордно високите цени на борсата при започване на месец август. Тогава цените при пиковите часове на сегмента „ Ден напред “ надвишиха 400 лева на мегаватчас, което е доста повече, в сравнение с заплащат да вземем за пример фирмите в Германия. Това докара до загуба на конкурентно преимущество и краткотрайно прекъсване на редица енергоемки производства у нас, в които са заети над 10 000 чиновници. В първите две седмици на август бизнесът е платил 53 млн. лева повече от  всекидневно за електричество, показаха работодателстки организации.

Според представителите на бизнеса една от аргументите за високата цена е свързването по-рано тази година с гръцкия пазар на електрическа енергия. Той, заради географската специфичност на Гърция – ситуирана на доста острови – е най-скъпият в Европа. Така тази либерализация докара до повишение на цената на тока и у нас, счита ръководителят на АИКБ Васил Велев. В най-горещия интервал и съответното голямо ползване на електричество у нас  част от създадената у нас електрическа енергия бе изнесена за Гърция, с което у нас се образува дефицит и покачвания на цените.

За рисковете от това свързване представители на българските работодатели предизвестиха още при започване на май, само че техните апели свързването с Гърция да бъде отсрочено, не бяха почетени.

В същото време свързването с румънския пазар, а от там и със страните от Централна и Източна Европа, където токът е относително по-евтин, към момента не се случва.  В тази връзка представители на БНЕБ дадоха обещание в Народното събрание, че през септември ще бъдат направени проби и от началото на октомври българската електроенергийна система ще бъде обвързвана с румънската.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР