От началото на месец декември се наблюдава активност на метеорния

...
От началото на месец декември се наблюдава активност на метеорния
Коментари Харесай

След полунощ се насладете на метеорния поток Джеминиди

От началото на месец декември се следи интензивност на метеорния поток Джеминиди, които са едни от най-впечатляващите звездопади през годината. Те се отличават с бели и ярки метеори. Максимумът на звездопада се чака след среднощ, предава ТАСС.

При добра видимост по време на пика на метеорния поток могат да се следят до 120 падащи звезди на час. Тази година обаче ярката лунната светлина може да попречи на спектакъла.

Радиантът на метеорите от този поток (привидната точка, от която се появяват) се намира в съзвездието Близнаци (на англ. Gemini), откъдето произлиза и наименованието му.

Заради произхода си Джеминидите са считани за необикновен метеорен поток, написа БНР. За разлика от останалите звездопади, които произлизат от комети, родителското тяло на Джеминидите е каменист метеорит с присъща за комета орбита, прочут като Фаетон 3200.

По-бавното придвижване на метеорния поток също способства за впечатляващия му театър. За разлика от Персеидите и Леонидите, които доближават Земята надлежно със 133 200 и 162 00 благи в час (1 миля - 1609 метра), Джеминидите се движат със скорост от едвам 79 200 благи в час.

Метеорният поток Джеминиди е следен за първи път относително скоро - през 1862 година, за разлика от Персеидите и Леонидите, които са известни на човечеството още от древността.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР