От началото на годината приходната агенция е затворила 2000 търговски

...
От началото на годината приходната агенция е затворила 2000 търговски
Коментари Харесай

Собственици на заведения, които крият обороти, опитват да заобикалят закона

От началото на годината приходната организация е затворила 2000 търговски обекта в цялата страна за неиздаване на касови бележки и укриване на доходи. Това води до изсветляване на бизнеса и увеличение на оборотите с към 10 на 100.
По данни на приходната администрация най-често извършители на данъчните закони са заведенията за хранене и нощните заведения. 85% от тях са хванати да укриват целия или елементи от оборота.
В заведение в центъра на столицата данъчните откриват, че не всеки път се издават касови бележки и се укрива оборот. Започват процедура по запечатването на обекта, само че след няколко дни с изненада откриват, че притежателите вършат опит да заобиколят закона.
„ В последните дни същият личен състав е преназначен в нова компания, която продължава да оперира”, изясни представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров.
Така с днешна дата обектът е запечатан, само че за клиентите е сложена табела, съгласно която заведението е в ремонт.
Заведението ще бъде затворено за интервал от 2 седмици, а притежателят ще би трябвало да заплати и санкция от 2000 лв..
Мярката, наложена от данъчните, може да се апелира в съда. А от приходната организация регистрират, че предстоят още инспекции и към този момент има набелязани съответни заведения, съобщи бтв.
„ Има още 1000 такива заведения, които системите посочват като високорискови – заведения, при които оборотите са доста непропорционални на физическото местонахождение на обекта, на броя на личния състав, който е нает, на междинните обороти, които прилежащи заведения отчитат”, разяснява Бъчваров.
Освен търговците, на глоба подлежат и клиентите, в случай че не изискат и запазят касовата си записка, до момента в който не изоставен комерсиалния обект. Глобата за клиенти, които не пазят касовата си записка, е алегорична – 5 лв..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР