От началото на годината износът на ток е намалял с

...
От началото на годината износът на ток е намалял с
Коментари Харесай

През 2023 г. България изнася с близо 70% по-малко ток

От началото на годината износът на ток е намалял с близо 66 %, а производството на електрическа енергия се е свило с една пета по отношение на същия интервал на предходната година, сочат данните на Електроенергийния систематичен оператор, оповестява БНР.

Не единствено у нас и в района, само че и в цяла Европа има наклонност към понижаване на потреблението на ток, сподели изпълнителният шеф на Електроенергийния систематичен оператор Ангелин Цачев. 

" Това е реалност от предходната година от октомври месец, защото Европа като цяло влезе в криза и има съществено понижение на потреблението на електрическа сила, а и въпреки това сега има съществено понижение на цената на природния газ, което докара до понижаване на цената на електрическата сила като цяло. "

Затова е " напълно обикновено по-евтините производства да бъдат по настоящи сега и въглищните централи да си понижат като цяло производството ".

Заради по-ниските цени настоящ става и вносът на ток. 

" Не внасяме сега от по-евтини газови централи, само че внасяме електрическа сила от Румъния, създадена от техните водноелектрически централи. Цената е много по-ниска. И е напълно обикновено българският пазар да се възползва. "

В последна сметка статистиката наподобява по този начин:

" Потреблението е намаляло с 5,17%. Производството като цяло в страната е намаляло с 20%, като общо за комплекса " Марица изток " производството е намаляло с 38,5%. Износът е намалял с 66%. От 1 януари до момента сме изнесли повече, в сравнение с сме внесли, само че то е доста по-малко спрямо предходната година. Миналата година сме изнесли 4 милиона и 700 мегаватчаса до този миг, в този момент сме изнесли един милион и шестотин ", сподели изпълнителният шеф на електроенергийния систематичен оператор Ангелин Цачев.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР