От началото на февруари превозвачите ще могат да използват тол

...
От началото на февруари превозвачите ще могат да използват тол
Коментари Харесай

Нова информация за тол системата

От началото на февруари превозвачите ще могат да употребяват тол калкулатора на уеб страницата на Националното тол ръководство, който ще бъде пренастроен, според новите такси.

Таксуването посредством електронната система в България е автоматизирано, а отчитането на изминатото разстояние по платената пътна мрежа може да стане по два метода - с бордово устройство или с маршрутна карта. Това изясни проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " пред Общото заседание на Конфедерацията на автобусните превозвачи, което се организира в Пловдив, оповестиха от пресцентъра на организацията.

Той напомни на бизнеса, че тол системата за тежките коли над 3,5 тона да започва от 1 март 2020 година, а таксите да бъдат съобразени с предложенията на превозвачите, контрактувани на срещата с премиера.

Ако превозвачите употребяват бордово устройство, те би трябвало да сключат контракт с Национален снабдител на услуга. Списъкът с фирмите-доставчици на декларирани данни, чието съоръжение дава отговор на условията, е оповестен на www.bgtoll.bg.

АПИ ще пресмята дължимата сума, откакто получи данните за изминатия тол сегмент и ще задължава националния снабдител на услугата, а той - превозвачите, изясни проф. Асенов.

Сумата, която ще се заплаща, ще отива в държавния бюджет, ще се записва, тъй че няма по какъв начин да се злоупотребява с тол таксите, декларирал той на превозвачите.

В вомента се организират проби с инсталирани бордови устройства и действително изминати направления, и резултатите от тях са оповестени на уеб страницата на Националното тол ръководство.

Маршрутната карта ще може да се купува от познатите канали за е-винетки. Тестове на чиновниците на Националното тол ръководство демонстрират, че тя може да се издаде и за три минути. Чрез нея ще може да се предплаща за изминаването на тъкмо избран маршрут като се задават начална и последна точка и до четири междинни точки, по избор, обяснил проф. Асенов.

Регистрираните консуматори, които попълнят информация за електронния си адрес, могат да купят маршрутна карта до седем дни авансово, а тези, които не са регистрирани - до 23:59 ч. на деня, идващ покупката. Шофьорът ще има 24 часа, с цел да измине избрания авансово маршрут от момента на активирането на картата.

Тол системата ще започва с такси за към 3100 км автомагистрали и първокласни пътища, напомни Асенов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР