От началото на август досега Министерството на околната среда и

...
От началото на август досега Министерството на околната среда и
Коментари Харесай

108 проверки е направило МОСВ в ТЕЦ-овете от Маришкия басейн от август досега

От началото на август до момента Министерството на околната среда и водите е направило 108 инспекции на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн. Издадени са 20 акта и 18 наказателни постановления в размери, близки до оптималните по закон.

Това осведоми заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева по Българска национална телевизия и посочи, че задачата на инспекцията на европейската прокуратурата е да откри дали верификациите на подаваните данни за парникови излъчвания от ТЕЦ-овете са осъществявани вярно и до каква степен достоверна е предоставяната информация.

През 2021 е стартирана инспекция от страна на Изпълнителна организация " Околна среда ", само че към момента в Министерство на околната среда и водите няма резултати от нея.

Относно Топлоелектрическа централа " Брикел " Ренета Колева разяснява, че има установени нарушавания при комплексното му позволение, както и изпускане на нездравословни субстанции, които нарушават качеството на въздуха. Тъй като ТЕЦ-ът апелира затварянето му от екологичните управляващи, обаче, се чака решението на съда.

" Колкото и инспекции да назначаваме и колкото и станции за измерването на качеството на въздуха да сложим, Министерство на околната среда и водите единствено не може да се оправи. Важно е всички институции – правосъдна, законодателна, да са на място ", разяснява Колева.

В случай, че бъдат европейската прокуратура откри нарушавания, наказателна отговорност носят притежателят на централите и компанията, която верифицира информацията за парниковите газове.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР