От началото на април Литва напълно спря вноса на газ

...
От началото на април Литва напълно спря вноса на газ
Коментари Харесай

Ето кой първи в ЕС се отказа напълно от руския газ

От началото на април Литва изцяло спря вноса на газ от Русия. С това стана първата страна от Европейски Съюз, подхванала сходна стъпка. Това разгласи във фейсбук литовското министерство на енергетиката, написа " Европейская истина ".

Министерството оповестява, че от началото на април литовската газопреносна система не е внасяла газ от Руската федерация. Това се удостоверява от данните на оператора Amber Grid: съгласно тях към 2 април вносът на съветски газ в Литва през интерконектора с Беларус е бил нулев.

Сега всички потребности на Литва от газ се задоволяват посредством импорт през терминала за полутечен природен газ в Клайпеда. Според изчисленията в бъдеще това би трябвало да е задоволително. При нужда газ може да се изпомпва и от Латвия, а от 1 май - през интерконектор с Полша.

Министърът на енергетиката Дайниус Крейвис назова това повратна точка в литовската енергийна самостоятелност.

„ Ние сме първата страна от Европейски Съюз измежду тези, които получават газ от Газпром, която стана самостоятелна от доставките на газ от Русия “, сподели той.

„ От този месец няма да има повече съветски газ в Литва. Преди доста години моята страна взе решения, които в този момент ни разрешават да прекъснем енергийните връзки с агресора без да имаме вреди. Ако ние можем, то останалата част от Европа също може “, разяснява президентът на Литва Гитанас Науседа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР