От много време пропагандирам навсякъде и постоянно хваля verbatim (документален

...
От много време пропагандирам навсякъде и постоянно хваля verbatim (документален
Коментари Харесай

Мир вам и истината от първо лице

От доста време агитирам на всички места и непрекъснато лаская verbatim (документален театър) на Неда Соколовска, намерил кей в " Червената къща ". С големи упования отидох на новото зрелище от серията  " Мир вам " и си потеглих рафиниран, удивен, впечатлен, умислен и с спокоен екстаз в душата. Това е №1 театър за сезона, без ангажименти!

Този път тематиката е ориста на бежанците от Близкия изток и техните истории на локална почва. Соколовска реализира многочислени изявленията, след което изпълнителите със слушалки чуват определените фрагменти и ги претворяват на сцената. Актьорите са единствено двама - Мила Банчева и Рикардо Ибрахим, и още в коридора ни засмукват с историята на българка в Сирия ( " там хората живеят заедно, веднъж не отворих, като ми почукаха на вратата, а те повикаха полиция и се пробваха да влязат, с цел да ми оказват помощ, тъй като нещо ми се е случило, другояче няма пояснение " ) и иракски бежанец от Мосул тук ( " ДАЕШ вървят по улицата и режат глави - момче и момиче се целуват, режат главата, не искаш да се присъединиш, режат главата, смееш се, режат главата, да, мохамеданин съм, те не са " ). Желязното доказателство обаче, че ислямът проповядва мир и самообладание, е поздравът " Селям алейкум ", който значи... " Мир вам "! А след това в залата... Този път актьорите съвсем не вземат участие, а на екрани с успореден превод вървят снимани потресаващи истории. Симпатичен, лъжливо спокоен, разговорлив и разумен кюрд, чийто брат е на 14, само че се бие с фанатиците и неведнъж е раняван, а той като дребен изровил мина (на границата с Турция има много), която се взривила в ръцете му, и го хвърлили в пандиза на кървавия деспот Асад като... терорист.

Едър, мускулест и неустрашим водач на такси, който оживял по знамение при безсмислена и непредизвикана терористична кланица, само че по-късно държавните войски нахлули в дома му, с цел да го арестуват като американски разузнавач (знае английски), а зад избитата със мощ врата била дребната му щерка (толкова му беше тежко, че след проронената мъжка сълза индивидът отхвърли да си спомня повече, предпазен механизъм).

Разказ за търкалящите се по улиците на завладените от ДАЕШ градове трупове с отрязани и сложени сред краката глави ( " бради, ножове, автомати в ръцете и никакъв проблясък на разум в студените, злобни и неподвижни очи " ). Най-интересният събеседник - умна, образована, хубава, поддържана, аристократична и горда жена, академични учител, споделя по какъв начин силите на диктатора-масов палач събрали 250 000 на площада в родния ѝ град и насочили оръдията на танковете към кротката и нищо неподозираща навалица. Поетично изяснява за какво ѝ се живее (това би трябвало да се види и чуе, не желая да споделям), по какъв начин е избавила щерка си с водка, тъй като излизането до аптеката значи съвсем сигурна гибел, за съседите, които не желаят домовете им да са " ключове в джоба " (като на палестинците) и са останали по родните си места. И объркана, шокирана, изплашена и омерзена, като всеки интелигентен, честен и почтен човек търси отговорите, само че ги намира там, където те не са ( " политиците са отговорни, тъй като не мислят за хората, този проблем ще съществува още петдесет години, ние, сирийците, не сме по-лоши или по-добри от другите хора " ). Тя се е избавила в страни, където също има политици, само че има почтени избори и народна власт, не тирания и робия на стар прочит на вяра, която желае световна власт, владичество и доминация, когато мястото ѝ е в ритуалните и духовни обители...

Много разногласия и тълкувания има за мракобесието, закостенялостта и изостаналостта на исляма (като във всяка божия книга, в Корана съществуват доста несъгласия, само че тънкият миг е, че би трябвало да се следват последните повели на Мохамед, а тогава пророкът е боец, не мислител). Желязното доказателство обаче, че той проповядва мир и самообладание, като всяка същинска монотеистична вяра, е поздравът " Селям алейкум ", който значи... " Мир вам "!!! Мир!

 

Боян Атанасов е жива софийска легенда, човек на живота, на киното, на театъра, на музиката. Само който не го познава, единствено той не се е впечатлявал от неговите енциклопедични познания в гореизброените области и освен в тях. За наша наслада Боян има личен блог, публикации от който публикуваме при нас с неговото общително единодушие. Останалите му титанични материали можете да откриете тук.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР