От Министерството на здравеопазването пропуснаха момента, в който трябваше да

...
От Министерството на здравеопазването пропуснаха момента, в който трябваше да
Коментари Харесай

Листовката за АстраЗенека, която един личен лекар създаде

От Министерството на здравеопазването пропуснаха момента, в който трябваше да проведат необятна разяснителна акция по отношение на другите типове ваксини, налични (поне на думи и по план) в България. Така се стигна до едно необятно публично разискване в обществените мрежи, което не може да се каже, че е потребно. Във Фейсбук всеки има какво да каже, какъв линк да приложи и какви познания да показва. 

Масовата имунизация започва изведнъж, а всеобщо при нея се ползва препарата на АстраЗенека. Това докара до всевъзможни тълкования и препоръки в мрежата, не всички подплатени с научни потвърждения или даже обикновена логичност. Има обаче и позитивни образци.

Един персонален доктор, практикуващ във Варна, реши да помогне на процеса, създавайки лична брошура или осведомителна карта за имунизацията на АстраЗенека. Д-р Николай Христов възнамерява да я раздава на всеки пациент, който персонално ваксинира в амбулаторията. 

Целта му е ясна – " да се тушират най-малко отчасти страховете на пациента и суматохата от възможните неприятни чувства след имунизацията и оттова вероятно да намалеят телефонните позвънявания за дреболии. " Тази неустановеност от страна на пациентите и непрекъснатите им позвънявания не единствено пречат на настоящата работа, само че и уморяват, акцентира медикът. 

Докторът сигнализира също, че " зелен коридор " надалеч не значи достъп на всички до ваксини, тъй като до момента той е получил едвам 20 дози, а записаните при него искащи към този момент са повече от 200 индивида. 

Въпреки умората и напрежението през последната една година, той не е изгубил възприятието си за комизъм:

  " За феновете на Дъглас Адамс и неговият " Пътеводител на галактическия стопаджия ", които безспорно са реагирали незабавно на апела " БЕЗ ПАНИКА ", единствено прибавям, че не е належащо за случая да си носят хавлия. "

Ето цялостният текст на листовката, която доктор Христов дава на своите пациенти след имунизиране:

До г-н/г-жа  Х

Днес в амбулаторията ти беше сложена ваксина против вируса на Сovid-19. Тя е създадена от компания АстраЗенека. Това е една от най-големите фармацевтични компании в света и продуктът й е резултат от работата на някои от най-хубавите откриватели и приложението на най-високи технологии във фармацевтичната промишленост. Текущите данни демонстрират, че тя ще ти обезпечи до 70% възможност да не се разболееш от Сovid-19 и над 95% възможност да не развиеш някоя от тежките форми на болестта и да загинеш от него. Казано по-просто – с помощта на нея е малко евентуално изобщо да се разболееш и в случай че въпреки всичко това ти се случи, съвсем изцяло несъмнено е, че ще прекараш болестта леко и без затруднения.

Тази ваксина е биопродукт и като всеки биопродукт може да провокира локални и общи реакции, изразяващи в разнообразни неприятни чувства в часовете и дните след приложението й. Повечето от тях са леки и бързопреходни и отминават без никакви последици. Най-общо казано неприятните реакции могат да бъдат разказани по следния метод:

1. Много евентуално и напряко съвсем несъмнено е, че ще има напрежение и болежка в мястото на приложението на имунизацията.

2. Напълно допустимо е на въпросното място да се появи зачервяване, оток, парене, сърбеж, уплътнение и други сходни.

3. Възможно, въпреки и малко евентуално, е да усетиш общо неразположение, болки по тялото, изнемощялост, главоболие, едва нараснала температура, рядко надхвърляща 38 градуса, гадене и други, като всички сходни недоволства всекидневно отшумяват за няколко часа непринудено и/или благодарение на симптоматични лекарства.

4. Тежки алергични реакции са на практика невъзможни. Много по-вероятно е да да спечелиш джакпота от тотото или да те прегази автомобил, пресичайки улицата пред у дома, в сравнение с да те сполетят такива.

Така че умерено и БЕЗ ПАНИКА!!! Ако не се чувстваш добре, остани си вкъщи, приемай лека храна, доста течности, използвай нормални лекарства като Парацетамол и/или Аналгин за обезвреждане на неприятните чувства, занимавай се с неща, които ти доставят наслаждение и гледай напред. При продължение на недоволствата повече от 2 – 3 дни, обади се в амбулаторията на познатите телефони за съвет и подпомагане.

Д-р Христов

 
6-те етапи на имунизационния проект, написани със симпатично мастило

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР