От международната организация за защита на човешките права Amnesty International

...
От международната организация за защита на човешките права Amnesty International
Коментари Харесай

Amnesty International премахна генерирани от ИИ изображения от протести в Колумбия след критики в социалните мрежи

От интернационалната организация за отбрана на човешките права Amnesty International са свалили изображенията, генерирани от изкуствен интелект (ИИ), които са били част от „ акция за изобличаване на полицейската грубост в Колумбия по време на националните митинги “ през 2021 година До решението за унищожаване на фотосите се е стигнало откакто групата беше разкритикувана в обществените мрежи поради потреблението на технологията.

От The Guardian обръщат повече внимание на едно от изображенията. То демонстрира по какъв начин служителите на реда са заловили жена и я отнасят в незнайна посока по време на митингите в Колумбия през 2021 година против тежките и дългогодишни стопански и обществени неравенства в страната. Въпреки това, при по-внимателен обзор на фотографията ясно се виждат някои несъответствия, като необичайно изглеждащите лица на хората, старите полицейски униформи и неверната класификация на цветовете на знамето на южноамериканската страна, с което е увита дамата. Освен всичко това, в долната част на всяко изображение участва разяснение, че то е било направено благодарение на ИИ.

Друга част от фотосите, към този момент изтрити от Amnesty International, бяха споделени от консуматори на Twitter в края на април.

От Amnesty International са декларирали пред The Guardian, че са избрали да употребяват опциите на генеративните принадлежности с изкуствен интелект за основаването на фотосите за да защитят протестиращите от възможни държавни репресии. Ерика Гевара Росас, шеф на организацията за Северна и Южна Америка, декларира:

„ Ние премахнахме изображенията от изявленията ни в обществените медии, защото не желаеме рецензиите за потреблението на технологията, да отклонят вниманието от главното обръщение в поддръжка на жертвите и на техните апели за правдивост в Колумбия. “

Фотожурналистите също разкритикуваха потреблението на изображенията, като мнозина от тях разясняват, че „ в днешната мощно поляризирана епоха на подправени вести хората са по-склонни да слагат под подозрение достоверността на фрагментите, популяризирани в медиите. Медийният специалист Роланд Майер също взе отношение по тематиката, заявявайки, че изображенията, генерирани от ИИ „ очевидно укрепват образните стандарти съвсем по дифолт, което в последна сметка не е нищо повече от агитация за избрана идея “.

Генеративните принадлежности с изкуствен интелект от ден на ден се употребяват за основаването на изображения и видеа за агитация за дадена идея, за пресъздаване на събития, които не са се случили или просто за развлечение. В края на април създателят на HustleGPT Дейв Крейдж разгласява видео, част от акцията на Републиканската партия на Съединените щати, съдържащо фрагменти, основани от ИИ. В края на март пък Twitter беше залят от „ фотоси от ареста “ на Доналд Тръмп преди той да е станал факт, което беше по-скоро за развлечение.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР