(от ляво надясно): д-р Евгения Сарафова, Н. пр. Флоранс Робин

...
(от ляво надясно): д-р Евгения Сарафова, Н. пр. Флоранс Робин
Коментари Харесай

Програмата "За жените в науката" отличи три българки с награда от по 5000 евро

(от ляво надясно): доктор Евгения Сарафова, Н. прочие Флоранс Робин – дипломат на Франция в България, доктор Мария Джумалиева-Стоева, Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България, доктор Юлия Романова

Д-р Евгения Сарафова, доктор Мария Джумалиева-Стоева и доктор Юлия Романова са тазгодишните български носителки на стипендията " За дамите в науката ", която е в размер по 5000 евро. Средствата се дават на младите дами учени, с цел да осъществят своите научни хрумвания. Програмата стартира в нашата страна през 2010 година в партньорство сред СУ " Св. Кл. Охридски ", Националната комисия за ЮНЕСКО - България, и " L’Oreal България ".

Д-р Евгения Сарафова е отличена за план, фокусиран върху проучването на качеството на въздуха в 4-те най-големи български града. В основата на проучването e комбинирането на данни от спътници на Европейската галактическа организация и наземни данни. Евгения Сарафова е основен помощник в Геолого-географския факултет на СУ " Св. Климент Охридски ", съорганизатор на Българския географски фестивал и е измежду създателите на просветителния уеб страница " Географ БГ ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Д-р Мария Джумалиева-Стоева е първата победителка в историята на състезанието, която е възпитаничка на Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий ". В момента тя е постдокторант в Института по математика и информатика при Българска академия на науките и основен помощник във Факултета по математика и информатика на Великотърновския университет. Проектът, с който печели стипендията, е фокусиран върху доктрина на кодирането и цели конструирането на нови типове нелинейни кодове с директно приложение при отбрана на информацията.

Д-р Юлия Романова печели стипендията " За дамите в науката " за 2019 година с план, фокусиран върху основаването на нови органични материали, които ще бъдат употребявани в слънчевите кафези за повишение на техния потенциал. Романова е основен помощник във Факултета по химия и фармация на СУ " Св. Климент Охридски ". В интервала 2012-2017 година придобива интернационален теоретичен опит, работейки като постдокторант в University of Namur и University of Surrey. Носителка е на националната премия на фондация " Еврика " за 2011 година за изключителни достижения в науката.

Международната самодейност " За дамите в науката " на L’Oreal и UNESCO се организира от 1998 година и отличава достиженията на млади изследователки в символ на самопризнание за техните научни достижения. Програмата връчва световни награди " За дамите в науката ", интернационалните стипендии и национални и районни стипендии. От основаването си до момента самодейността е подкрепила над 3100 дами учени – докторанти и постодкторанти - в 117 страни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР