От лятото сигнализираме до всички институции за един казус, който

...
От лятото сигнализираме до всички институции за един казус, който
Коментари Харесай

АБВ сезира ОЛАФ за повече от двойно оскъпен газопровод

" От лятото сигнализираме до всички институции за един проблем, който мирише на корупция и никой на взема отношение, а в този момент го насочваме към ". Това разгласи зам.-председателят на АБВ, визирайки случая с газопровода край Свищов.

Това е газопровод, който българското държавно управление не може или не желае да осъществя, счита тя и посочи, че газопроводът е бюджетиран за 9 милиона и 400 хиляди лв. от години и в един миг, при започване на тази година, се афишира за 20 милиона лв.. " Става въпрос за повече от два пъти увеличение на цената, която ще платим и това не губи съмнение у никого ", възрази Ганчева.

" Това е мощен белег за безгрижие за разпределянето на обществените запаси и не е чудно за какво всяка година, всеки месец цената на силата, било тя електрическа или друга, се усилва за всеки български жител ", разяснява тя.

" Сигнализирахме прокуратурата, изпратихме информацията, която се базира на публични документи на сдружението Булгартрансгаз, изчакахме 6 месеца, след което ни споделиха че не виждат проблем, няма да създадат инспекция и всичко е тъкмо ", описа Ганчева, уверена, че в действителност нещата не стоят по този начин.

Дружеството „ Булгартрасгаз “ има 10-годишен проект за развиване на газопреносната мрежа, в който от 2008 година насам газопроводът, за който става въпрос, попада със стойност 9.4 млн. лева, уточни Ганчева и означи, че този проект е изпратен към КЕВР, които го заверяват.

Освен това, има и капиталова стратегия от Булгартрансгаз, която се подписва от Съвета на шефовете и от Надзорния съвет на компанията и там цената е също 9.4 млн лева, посочи още Ганчева.

" В един миг, откакто десетки специалисти са подписали за 9.4 млн. лева за един газопровод, сдружението не го осъществя 9 години и го пуска за 20 милиона и никой по веригата не управлява този развой, никой не споделя че това е проблем, в противен случай – когато сигнализираме институциите, всички мълчат ", уточни още зам.-председателят на АБВ.

Тя показа, че е впечатлена от " официално написания отговор на прокуратурата ", че Министерството на енергетиката споделя, че то не управлява и не следи каква е цената на енергийните планове.

" Някой знае ли какво работят в Министерството на енергетиката ", изрази неразбиране тя. Според нея безпочвени са пояснения от пита " ние сме заложили 9 млн., оповестили сме търг, пристигнали са две компании, предложили са за 20 млн. и сме упълномощили на тях ".

Зам.-председателят на АБВ е безапелационна: " Ще сигнализираме ОЛАФ и ще помолим европейските институции да създадат инспекция, тъй като очевидно българските не могат, не желаят, не знаят и за сметка на това, обаче, обезпечават комфортен чадър на българските ръководещи ".

Българските ръководещи, продължи тя - не могат да се оправят, само че знаят доста добре по какъв начин да взимат двойни суми, а в съответния план за газопровод става въпрос и за европейски средства.

Немислимо, грозно, цинично и вулгарно е Министерство на енергетиката, министър председателят Борисов да споделят - вие ни топите пред европейските институции или вие поставяте леке, разяснява още Ганчева, уверена, че ръководещите ограбват българското общество през енергийните планове.

" Сигналът до ОЛАФ ще бъде входиран в рамки на 24 часа и се надявам европейските институции да накарат българските или да си свършат работата, или да се извинят, тъй като това леке върху газопровода, за който става въпрос, слага и въпросите по какъв начин се ръководи енергетиката и всеки един газопровод, който се осъществя на територията на България в последните 10 години, дали не е на двойно, тройно, петорно или неизвестно какъв брой повишени цени ", съобщи Ганчева. " Как някой ще ни има вяра в Европа, когато сами себе си лъжем и едната ръка не знае какво прави другата ", добави тя.

По мотив изразената от нея вяра, че ОЛАФ ще накара българските институции да се извинят, водачът на АБВ означи, че това ще е най-скъпото опрощение в нашата история – коства 10 милиона.

" Булгартрансгаз и Министерство на енергетиката грабят Фонд „ Козлодуй “, грабят Европейска банка за възстановяване и развитие и грабят Съединени американски щати, които са вторият по мащаб инвеститор в Европейска банка за възстановяване и развитие ", заключи той и увери: " Ще създадем вероятното всички ограбени в тази ситуация да бъдат осведомени за грабежа, който се прави от Булгартрансгаз ".

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР