От крепостта Царевец – сърцето на историческата и духовна столица

...
От крепостта Царевец – сърцето на историческата и духовна столица
Коментари Харесай

От Царевец започват концертите на Оркестър Шьонбрун“

От крепостта Царевец – сърцето на историческата и духовна столица на България стартират концертите на световноизвестния Оркестър на двореца „ Шьонбрун “- Виена.

Избрахме Велико Търново и Царевец за начало на нашето турне, тъй като няма по-знаково място със своето великолепие и културна роля в Европа, сподели пред Българска телеграфна агенция Георги Радев, българският управител на оркестъра. Тук е мястото, където класиката се среща с историята, уточни той, и това е началото на поредицата от концерти на оркестъра в България.
Показателен е мощният интерес, тъй като музикантите ще се появят на сцената в два следващи дни, поради многото искащи да се допрян до класическата музика в една изумителна среда, уточни той.

Тази вечер (5 август) ще се състои първият от двата концерта във Велико Търново. Те са част от програмата за месец август на Летен оперен сезон „ Сцена на вековете “ 2022 на Царевец.

В продължение на два часа и половина 26 музиканти ще показват програмата “Нощ под звездите с Оркестъра на двореца Шьонбрун-Виена”, която е особено готова за българската аудитория. Те ще изпълнят “Радецки марш”, валса “На тихия наследник Дунав”, елементи от оперетите “Прилепът” и “Цигански барон” и още вълнуващи произведения на Моцарт, династията Щраус и техни съвременници. Всички места за двете концертни вечери във Велико Търново са запълнени. Музикантите са пътували тази заран от Виена.

В интернационалната натрупа има и българско присъединяване - Светлозар Димитров, който е родом от Горна Оряховица, само че от 30 години живее във Виена и е част от влиятелния оркестър на двореца " Шьонбрун ".

Виенските музиканти ще излязат на откритата сцена в Двореца на крепостта Царевец във Велико Търново през днешния ден от 21:00 часа и на 6 август от 20:00 часа.

На 7 август музикантите ще гостуват във Варна, а на 8 август - в София, оповестиха уредниците.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР