От Кремъл обявиха, че Русия е започнала да използва ново

...
От Кремъл обявиха, че Русия е започнала да използва ново
Коментари Харесай

Има ли Русия наистина лазерно оръжие и какво може то?

От Кремъл оповестиха, че Русия е почнала да употребява ново съвременно лазерно оръжие в сраженията с Украйна. В конференция, която беше излъчена по публичния " Първи канал " в Русия, заместник-премиерът на страната Юри Борисов изясни, че съветското лазерно оръжие се споделя " Задира " и се употребява, с цел да смъква украински дронове.

Възможно е " Задира " да е част от междуконтиненталната балистична ракетна система, която включва лазерния съставен елемент " Пересвет ". Борисов съобщи, че " Пересвет " към този момент се употребява и може да заслепява спътници, които се намират на цели 1500 км над Земята.

" Ако " Пересвет " единствено заслепява, то новите лазерни оръжия унищожават задачата - те непосредствено я изгарят ", добави Борисов. Военните специалисти обаче имат подозрения в достоверността на изказванията на Москва.

Що е то лазерно оръжие?

Лазерното оръжие генерира лъч съсредоточена светлина, която може да нагрее обект, до момента в който го изгори изцяло. Високоенергиен лазер може да прогори дупка в дебела стомана за секунди. Лъчът се движи със скоростта на светлината, има доста по-голям обхват от елементарните снаряди и може да уцели задачата си с изключителна акуратност. Такива оръжия могат да работят дискретно, защото генерирането на светлинен лъч не издава мощен звук. Най-важното е, че такива оръжия са доста рентабилни, тъй като не са им нужни боеприпаси, а единствено сила, нужна за изстрелването на светлинния лъч. Нидерландският проучвателен център TNO, който създава технологии за лазерни оръжия, оповестява, че един изстрелян от системата лъч коства даже по-малко от 1 евро.

Всички тези фактори са трансформирали лазерните оръжия в доста привлекателни вложения за армиите по целия свят. Миналото лято американската войска разгласи, че е тествала лазерно оръжие. През април министър-председателят на Израел Нафтали Бенет написа в профила си в Туитър, че въоръжените сили на страната му са тествали сполучливо " първото в света " лазерно оръжие, което може да смъква от въздуха дронове, ракети и снаряди.

Твърди се, че доста други страни, в това число Франция, Англия и Китай работят по свои планове за лазерни оръжия.

Използва ли Русия лазерни оръжия в Украйна?

" Няколко страни учат сега технологията и методите за потребление на тези оръжия. Вероятно Русия е една от тези страни ", споделя представителят на TNO Маартен Льортцер. " Поради поверителността на такива планове обаче ние нямаме информация за статута на тестване. "

От американското министерство на защитата настояват, че Съединени американски щати не са разкрили никакви доказателства, които да поддържат тезата на Русия, че към този момент употребява лазерно оръжие във войната с Украйна.

Ако в реалност към този момент използваха такова, то би помогнало доста на Москва против една от най-големите закани за тях в Украйна, а точно: дроновете.

С дроновете си украинската войска към този момент няколко пъти съумява да препъне съветските въоръжени сили. Освен с дроновете, които биват доставяни в Украйна от страните членки на НАТО, украинците съумяват да откриват и нападат съветски цели и със своите лични военни и търговски дронове.

Юри Борисов съобщи, че съветската " Задира " към този момент е свалила един украински дрон единствено за пет секунди от отдалеченост пет километра. От Кремъл настояват още, че съветската войска може да употребява това оръжие, с цел да обърква спътници и военни камери и радари. Лазерите могат и да ослепяват бойци - приложение, което обаче е неразрешено от интернационалната спогодба от 1995.

Оръжия знамение

Австралийският генерал-майор Мик Райън твърди, че съветските изказвания не трябва да се взимат прекомерно насериозно. Страната от много време обича да се хвали с военната си мощност, сподели Райън пред " Вашингтон Поуст ".

Украинският президент Володимир Зеленски назова изказванията на Русия за лазерното оръжие " явен симптом за абсолютния неуспех на нашествието ". Според него това е доказателство, че Кремъл " се опасява да признае пагубните неточности, които бяха позволени на най-високо държавно и военно равнище в Русия ".

Автор: Монир Гаеди
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР