От известно време в системата на средното образование съществува ​схема

...
От известно време в системата на средното образование съществува ​схема
Коментари Харесай

Законът за достъп до обществена информация хвърли в тревога директори на училища

От известно време в системата на междинното обучение съществува ​ " скица за източване на учебните бюджети ". За това сигнализираха шефове в обществените мрежи. По думите им като лост бива употребен Законът за достъп до социална информация (ЗДОИ). Потърпевши ръководители на школа показват, че " схемата " е по този начин проведена, че да се стигне до завеждане на каузи в административните съдилища по места с претекст за отвод от социална информация. От Националния комитет за качествена и новаторска просветителна система, изпратили настояванията към учебните заведения, отхвърлят да става въпрос за скица.

В една от най-големите групи на преподаватели във Фейсбук, " Педагози ", сътрудници между тях описват по какъв начин се " завърта въпросната процедура ". На формалната е-поща на съответното учебно заведение се получава писмо с искане за информация по ЗДОИ. " Заявката може да е безусловно обикновена и на пръв взор съвсем безсмислена. Например, до момента е изпращан имейл с искане за информация за разписанието на часовете, за броя на пенсионираните учители в съответното учебно заведение и така нататък, на която един зает човек може и да не обърне внимание ", разяснява се в групата на учителите. " Знаем, че всеки получава десетки спамове и желаната информация постоянно е толкоз безсмислена, че човек елементарно може да се заблуди, че това е лекомислен имейл и да го пренебрегва ", споделят още те.
С​лед като съответният заявител по ЗДОИ обаче не получи информацията, се завежда тъжба в съда, като задачата съгласно осведомени е съответното учебно заведение да бъде наказано, с цел да плати​​ разноските, които може да доближат до към 3000 лева Директори означават, че в някои случаи съдът отхвърля да образува дело, а за " активирането на схемата " е употребен комфортен миг - времето, в което доста учебни заведения излязоха в грипна почивка .
​От мненията се схваща, че тази процедура не е нова, а добре квалифициран модел от адвокати на Запад . Някои от шефовете споделят, че са дали отговор на настояването и в тази ситуация няма нищо съдбовно .
потърси за коментар началника на Регионалното ръководство на образованието в Стара Загора Татяна Димитрова, защото таман учебни заведения от региона ни алармираха за проблема. Димитрова уточни, че от РИО са дали рекомендации на шефовете да извършват закона и да дават отговор на постъпили запитвания по Закона за достъп до социална информация . Татяна Димитрова посочи, че към дата 1 февруари (петък) нито един шеф не е получил призовка за явяване в съда . Началникът на РИО сподели, че част от шефовете са дали отговор след крайния период на поръчката, а други пък са решили, че няма да ѝ обръщат внимание. " При всички случаи подобен е законът и той би трябвало да бъде спазван ", разяснява още веднъж Димитрова.

Постъпилите претенции към шефове по места идват от Васил Николов, който е ръководител на Националния предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система. В тях се пита какъв брой пенсионери има в съответното учебно заведение, в което те не престават да работят, и какъв брой са преподавателите без педагогическа дееспособност .
Експертът съобщи пред , че до този миг няма нито едно наказано учебно заведение по ЗДОИ . Освен това единствено през декември месец 2018 година той е отдръпнал общо 150 тъжби против разнообразни школа по места, защото учебните заведения са си дали информацията . Васил Николов обори изказванията в общественото пространство, че сходно дело би коствало на бюджета на учебното заведение близо 3000 лева, като уточни, че според законоустановените такси става дума за 500 лева
" Ние имаме голям брой сигнали от учители от цялата страна, които желаят да постъпят млади сътрудници на работа, само че шефовете държат техни хора, най-вече пенсионери, които се държат брутално с учениците и родителите . Освен това преподават по остарели способи ", описа Николов, като разясни, че точно в това е повода да изиска въпросната информация от учебните заведения. По думите му шефовете нямат интерес да дават желаните данни, " тъй като ще им лъснат нещата " . Николов даде за образец учебно заведение във Варна, където имало 25 учители пенсионери от общо 50 педагози . " Пенсионерите получават пенсия, настрана - получават прослужено време. Това за бюджета (на учебното заведение - бел. ред.) е ужасно натоварване. Това е в общия случай ", сподели Николов. Той бе безапелационен, че от инициативния комитет е нямало да подхващат сходни дейности, в случай че към тях не са постъпили недоволства от млади учители. Николов разяснява, че доста преподаватели " ги е боязън да излязат с лицата си, тъй като няма да си намерят работа ".
Експертът прикани шефове, учители и родители да не се настройват едни против други. Вместо това той предложи на шефовете да си изпълнят задължението по закона и да дават информацията. Николов бе безапелационен, че не цели да съди учебни заведения , а в противен случай - разговарял е с голям брой шефове, с които са постигнали взаимно единодушие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР