От известно време стотици китайски работници могат да се видят

...
От известно време стотици китайски работници могат да се видят
Коментари Харесай

Дневник: Как китайците построиха на Черна гора магистрала към нищото

От известно време стотици китайски служащи могат да се видят по протежението на живописния сектор към каньона на река Морача в Черна гора. Те са натоварени с тежка задача - да изградят първокласна автомагистрала в част от най-непроходимия терен в Южна Европа, написа " Дневник ".

 

За държавното управление 165-километровата автомагистрала, с внушителни мостове и дълги тунели, е градежът на века и е път към актуалния свят, споделя организация " Ройтерс ".

 

Целта е да се свърже пристанището Бар със Сърбия, която няма изход на море. След довършването на сложния 41-километров сектор северно от столицата обаче изборът пред държавното управление е сложен - с китайския заем, провиснал за първата фаза, дългът на Черна гора набъбва, а с това се постанова на Подгорица и да усили налозите, отчасти да замрази заплатите в обществения бранш и да ограничи детските помощи. Същевременно дългът ще доближи 80% от брутния вътрешен артикул тази година и Международният валутен фонд споделя, че страната не може да си разреши да натрупа още, с цел да приключи плана.

 

" Въпросът по какъв начин ще завършат (магистралата) е комплициран, " споделя за " Ройтерс " представител на Европейски Съюз, поискал анонимност, съгласно който черногорците са се сложили в сложна обстановка. " Засега това е автомагистрала към нищото. "

 

Магистралата се оказа част от разгорещения дебат за китайското влияние в Европа, в това число посредством самодейността " Един пояс, веднъж ", а и измежду страните от Западните Балкани, които желаят да станат част от Европейски Съюз. В Африка и Азия да вземем за пример, където китайски банки са отпуснали милиарди долари на локални компании, за някои от тях паричният поток се оказа избавление, само че други като Шри Ланка, Джибути и Монголия се оказа даже още по-зависими от щедростта на Пекин. В Европа Черна гора е първата страна, чиито финанси се оказват толкоз наранени.

 

Изследователят Младен Гъргич споделя за " Ройтерс ", че въпреки на автомагистралата да се гледа като на доста значим план в Черна гора и да припомня за времената на Тито, " тя е капан - един път почнала, политиците не могат да я спрят, без значение какъв брой ще навреди. А и почтено казано не желаят да го вършат ".

 

© Reuters

Заместник плановият управител на CRBC Кан Шифей.

 

Три проучвания

 

Идеята се зароди през 2005 година, година преди отделянето от Сърбия, и бе мощно подкрепяна от тогавашния министър председател (а в този момент президент) Мило Джуканович. Надеждите на Подгорица са, че планът ще форсира икономическото развиване на Севера и търговията със Сърбия, а и ще усъвършенства сигурността на пътя - проблем поради планинския терен на страната. Първо с плана се захванаха компании от Гърция и Хърватия, само че те не съумяха да обезпечат банкови гаранции.

 

Сега кабинетът в Подгорица счита за най-хубав вид за остатъка от автомагистралата публично-частното партньорство с задграничен сътрудник, който след създаване на цялото трасе ще го вземе на концесия за 30 година, с цел да има инвестицията му възвръщаемост. Китайската China Road and Bridge Corporation (CRBC), държавната компания, която работи по първия сектор, подписа меморандум през март, с цел да употребява този модел и да приключи пътя.

 

Проблемите обаче са няколко. Европейската капиталова банка да вземем за пример се притеснява, че Черна гора поема риск, който не знае по какъв начин да ръководи, с план, който не е стопански аргументиран и който може да я принуди да да даде солидни гаранции за приходите. И Международният валутен фонд показа сходни опасения и посъветва страната да изчака присъединението към Европейски Съюз (не по-рано от 2025 г.), с цел да има достъп до повече кохезионни и структурни фондове.

 

© Reuters

 

Освен това две проучвания на плана, на френска и американска компании през 2006 и 2012 година (първото за държавното управление в Черна гора, второто за ЕИБ), демонстрират, че по новата автомагистрала не би минавал задоволително натоварен трафик, с цел да се оправдае отдаването на концесиия. Например съгласно френската Louis Berger дотациите, които би трябвало Подгорица да заплаща за тол системата на годишна база, може да доближат 35-77 млн. евро., с цел да е привлекателна тя за външни вложители.

 

Инженерът Иван Кекович, работил по плана първоначално му, преди да го напусне и да напише писмо до Народното събрание с искане той да бъде преустановен, споделя за " Ройтерс ", че междинният нужен трафик от 22-25 хиляди коли на ден, с цел да се оправдае построяването на автомагистрала с сходен мащаб, е надалеч от сегашните равнища. В най-натоварения сектор - от Подгорица до Бар - минават по-малко от 6000 автомобила.

 

Следващото проучване на плана обаче, осъществено от икономисти в университета на Подгорица, бе със средства от китайската държавна. Кабинетът заяви, че съгласно новото изследване той е стопански аргументиран, само че то в никакъв случай не е било представяно обществено, а опитите на " Ройтерс " да получи достъп до него са несполучливи. Провалят се и опитите на MANS, антикорупционна организация, финансирана от Европейски Съюз, да накара кабинета да даде данни на Народното събрание с цел да може депутатите да имат повече информация преди гласуването " за " или " срещу " плана през 2014 година

 

Правителството твърди, че не е манипулирало данни, а икономическите и обществените изгоди ще опровергаят скептиците. Подобни възгледи показва и сръбският вицепремиер Зорана Михайлович - страната ѝ построява с китайска помощ сектор от сръбска страна. " Има вложения, които може да не са стопански оправдани краткосрочно, само че са стратегически значими, " изяснява тя.

 

Що се отнася до стратегическите връзки с Балканите, Китай е изключително деен - от 2012 година на годишните срещи " 16+1 " се разискват благоприятни условия за вложения и това вбесява Брюксел. Година по-късно бе показан и планът " Един пояс, веднъж ", със сухопътни и морски търговски направления от Азия до Европа и Африка. Балканите са основна точка за достъп до Европа като част от този план, напомня " Ройтерс ".

 

© Reuters

 

Дотук китайските вложения в региона са над 6 милиарда евро - в това число автомагистрали, жп линии, електроцентрали, - а " лъвският къс " е у Сърбия.

 

Цената, която заплаща Подгорица

 

Сумата от близо 809 млн. евро, които китайската Export-Import Bank даде на Черна гора, покрива към 85 на 100 от първия сектор. Двайсетгодишният заем с 2% рента и 6 година гратисен интервал наподобява преференциален, само че в действителност е задължение за популацията на страната, близо 620 хиляди души.

 

Според документа трибунал в Китай ще има пълномощия при положение на юридически спор, а China Road and Bridge Corporation си издейства опцията всички импортирани строителни материали, съоръжение и други артикули за задачите на плана да не бъдат обложени с мита и Данък добавена стойност. Около 70% от работните места, нужни за построяването на автомагистралата, са за китайци. И в този момент към две трети от 3605 души, ангажирани с първия сектор, работят за CRBC - една от най-големите строителни компании в света.

 

© Reuters

 

" CRBC чака да построи и идващите сектори на плана, " споделя за " Ройтерс " заместник-проектният управител на CRBC, Кан Шифей.



Междувременно цената на автомагистралата, в това число поради съмненията на валутните курсове и забравени в началния план нейни детайли, набъбна до 1 милиарда евро, над една четвърт от номиналния Брутният вътрешен продукт на страната, който за 2017 година е съвсем 3.5 милиарда За останалите три четвърти от автомагистралата, съгласно оценки на МВФ, ще са нужни още към 1.2 милиарда евро.

 

Според премиера Душко Маркович планът ще бъде приключен непременно и е единствено част от задълбочаването на връзките с Китай в редица сфери - в това число туризма и Водноелектрическа централа. Това тормози опозицията, както поради финансовото положение на страната, по този начин и поради възможната роля на Китай. Според Дритан Абазович, който оглавява гражданското придвижване Обединено реформаторско деяние (УРА), е обикновено за икономическа мощ като Китай да желае да получи специфична роля в района дружно с Европейски Съюз, Съединени американски щати и Русия, само че най-после въздействието на Пекин върху Подгорица може се окаже доста по-голямо поради мащаба на плана. " Той слага китайците в доста, доста комфортна позиция ", счита Абазович. "

Риск за стопанската система и финансите показва и отчет на Центъра за световно развиване. Базираната в Съединени американски щати организация изреди 8 страни, които са мощно уязвими поради плана " Един пояс, веднъж ". В листата, дружно с Джибути, Малдивите, Лаос, Монголия, Таджикистан, Киргизстан и Пакистан, е и Черна гора.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР