От известно време европейските политици са обезпокоени от централизирането на

...
От известно време европейските политици са обезпокоени от централизирането на
Коментари Харесай

Евросъюзът разработва своя собствена DNS инфраструктура

От известно време европейските политици са обезпокоени от централизирането на DNS услугите в ръцете на задгранични компании. Ако някой консуматор в европейския район смени потребления от него DNS адрес, в множеството случаи той избира американска услуга като опция. Според Европейската комисия този факт би могъл да съставлява опасност за киберсигурността, в случай че бъде злепоставен главният DNS снабдител.

В устрема си да понижат зависимостта на цифровата инфраструктура на Европейския съюз от задграничните IT компании и да я създадат по-устойчива, регулаторните органи взеха решение да разработят своя лична DNS инфраструктура – DNS4EU. Проектът се управлява от консорциум от специалисти от тринадесет страни. Повечето от тях идват от локални групи на CERT.

Като цяло самодейността се разисква от няколко години. Така да вземем за пример още през 2021 година този въпрос бе издигнат от представители на ICANN. Сега обаче тя стартира да придобива съответни контури.

По време на видеоконференция извършена през месец януари, представители на работната група споделиха повече детайлности за въвеждането на новата DNS услуга. Тя включва четири съществени съставния елемент.

Първият е обществен заоблачен транслатор с голям брой IP адреси и вградени филтри за наличие. Възлите ще бъдат географски разпределени, с цел да се понижи латентността на потребителските връзки в границите на Европейски Съюз.

Вторият е местен premise преобразувател за доставчиците на интернет услуги и телекомуникационните оператори (той ще има същите IP адреси).

Третият съставен елемент е осведомителна платформа за събиране на данни за киберзаплахите в Европейски Съюз. Тя ще проучва DNS поръчките на потребителите. Разработчиците дават обещание да употребяват единствено анонимизирани данни и да не ги споделят с страни отвън Европейския съюз.

И най-после, четвъртият съставен елемент на DNS4EU ще бъде първокласна услуга, основана на заоблачен транслатор. Не е известно каква е тази услуга, само че тя би трябвало да направи плана самодостатъчен в дълготраен проект.

Никой няма да бъде принуждаван да употребява новата DNS услуга. Европейската комисия има намерение единствено да предлага прекосяването към нея. От друга страна, в пътната карта са отразени проектите за прекосяване на 100 милиона души към новата инфраструктура. За тази цел към процеса ще бъдат присъединени и доставчиците на мобилни и интернет услуги.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР