От искаме придържане към договора, а не всякакви опити неговото

...
От искаме придържане към договора, а не всякакви опити неговото
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Нашата подкрепа за Северна Македония никога не е била безусловна

" От желаеме придържане към контракта, а не всевъзможни опити неговото осъществяване да се забави, да се спре – нещо, което не се случва за първи път. В контракта има всички гаранции, че ще преодолеем противоречивите въпроси “. Това сподели вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в предаването " Панорама " по Българска национална телевизия.
“Почти незабавно, щом станаха член на НАТО, стартира малко по малко закъснение на осъществяването в една или друга част от него. Стигнаха до едностранно прекъсване на работата на комисията. Не единствено че не се подхващат дейности за ограничение на езика на омразата, само че той ескалира. Имаме редица сигнали от българския бизнес за това, че се основават непотребни административни спънки. Това са проблеми още от 2019 година ", добави тя.  
 Захариева за Скопие: Проблемът не в Договора за добросъседство, а в осъществяването му Захариева за Скопие: Проблемът не в Договора за добросъседство, а в осъществяването му
България има единна външна политика по тематиката за Северна Македония. Това сподели по време на петъчния парламентарен надзор вицепремиерът...
" От доста време обясняваме нашата позиция, нашите посланици са я обяснявали във всички столици. Фалшивата опорка стартира от политиците от Северна Македония още предходната година с опит да се дискредитира България. Аз няма да нападам прилежаща страна с подправени опорки. Опитват се да бягат от формулировката " обща история ", която е доста ясно написана в контракта. От там настояват, че ние се опитваме да им отнемем правото на самоопределяне, единствено че те са подписали този документ. За страдание подправените вести се стартират по-лесно от същинските ", безапелационна бе Захариева.
" Нашата поддръжка в никакъв случай не е била безусловна. Но огромна част от страните не желаят двустранни въпроси да бъдат част от преговорната рамка. Да напомним и Гърция - нито една друга страна членка не ги разбираше ", съобщи Захариева. " Това не е несъгласие, както се пробват да го изкарат, това е " не " на България на преговорната рамка. Скопие разчиташе да ни бъде оказан напън от някой - Вашингтон ли, Берлин ли ще се скара на България и тя ще не помни националния си интерес и ще каже " да ", без те да създадат нищо ", съобщи тя.
Относно Brexit Захариева съобщи, че от предходната година приканват българите да се снабдят с паспорти и огромна част от българите са уредили статута си на Острова. Студентите пък ще би трябвало да аплайват за визи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР