От гражданската организация "Спаси София" искат да спасят софиянци от

...
От гражданската организация "Спаси София" искат да спасят софиянци от
Коментари Харесай

Започва кампания за премахване на автомобилите от тротоарите

От гражданската организация "Спаси София " желаят да спасят софиянци от задръстените с коли тротоари. Те стартират акция за освобождение на най-знаковите и употребявани софийски тротоари от коли, оповестиха от организацията.

От "Спаси София " приканват общинските съветници и високопоставени служители да дадат персонален образец и да употребяват градския превоз, вместо персоналните си коли. В момента за тяхно улеснение Общината е закупила няколко десетки служебни абонамента, ситуирани освен по тротоара против постройката на ул. Московска №33, само че и в близките улици и площада пред храм-паметника Св. Ал. Невски.

"Смятаме, че това държание дава изцяло неверен сигнал към жителите и е безконтролно към развиването на София. Това е изключително лицемерно, поради обстоятелството, че в същото време от парите на данъкоплатците се финансират скъпи медийни акции, приканващи ни да слезем от колите ", показват претекстовете си от организацията.

Те считат, че би трябвало да се отстранен служебните абонаменти, ситуирани върху тротоарите на столицата, употребени от редица държавни и общински институции.

"По този метод, ще бъде показано почитание към най-уязвимите, ще се стимулират хората да изберат по-екологични форми на градска подвижност и ще се даде принос за това София да наподобява по-малко като ориенталска паланка " - декларира Андрей Зографски от "Спаси София ".

Тротоарите са част от пътната инфраструктура, предопределена само за пешеходците. Те би трябвало да подсигуряват безвредното и комфортно напредване на всички в градската среда. Това е повода да бъдат проходими, задоволително необятни, без трудности и да имат равна и качествена настилка.

"Това е теорията, от която софийската процедура съществено се разграничава. За страдание, огромна част от тротоарите дори в центъра на София не дават отговор на нито един от изброените параметри ", ясни са представителите на организацията.

Според тях, един от проблемите, които оказват помощ на наклонността София да е столицата в Европейски Съюз с най-лоши тротоари, е разрешеното и регламентирано паркиране върху тях.

От организацията признават, че постоянно пешеходците са принудени да лавират сред голям брой безредно паркирани коли, които стесняват наличното пространство или да слизат на пътното платно.

"Общината да даде образец и да освободи тротоара на ул. "Московска " - упорстват от Спаси София.

Те дават образец с тротоара против постройката на Столичната община, където паркирането заема над половината от наличната повърхност, оставяйки хората да вървят през стеснен и неуместен кулоар от разрушени плочки и криви колчета. Затова се предлага да бъдат отстранени всички паркоместа по южния тротоар на ул. "Московска " от паметника на "Васил Левски " до ул. "Г. С. Раковски ", пишат от "Спаси София ".

Това е самият център на София и граничи с най-важните здания в града - храм-паметника Св. Ал. Невски, църквата Св. София, гробницата на Хонорий и зелени площи с доста монументи.

"Неприемливо е достъпността до тези значими обекти да е възпрепятствана от непроходими и разрушени тротоари. Очакваме зам. кметът по превоз, господин Евгени Крусев и шефът на Центъра за градска подвижност (ЦГМ), Христиан Петров, да подхващат нужните дейности за справяне с казуса ", съобщи Гергин Борисов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР