От гледна точка защита на личните данни, въвеждането на видеонаблюдение

...
От гледна точка защита на личните данни, въвеждането на видеонаблюдение
Коментари Харесай

Заради GDPR КЗЛД реши - може да има камери в детските градини и училищата

От позиция отбрана на персоналните данни, въвеждането на видеонаблюдение в ясли, детски градини и учебни заведения е възможно с оглед възстановяване сигурността и прозрачността на грижите, както и решение на зародили спорове при развъждането на деца в детските заведения, а също и в учебните заведения, както и отбрана на живота и здравето им. Това решение е взела Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД).
Като съображение за решението КЗЛД показва влезлия в действие от 25 май тази година Регламент 2016/679 на Европейски Съюз, по-известен като Общ правилник за отбрана на персоналните данни или GDPR. Освен това са посочени т. 1, т.4 и т. 5 от член 4 на настоящия Закон за отбрана на персоналните данни. Комисията споделя и, че би трябвало да се вземе поради публичния интерес от по-голяма бистрота що се отнася до процеса на образование и обучение на децата.
Становището на КЗЛД е, че е задоволително да бъдат сложени табели, че има видеонаблюдение в пространствата и друго единодушие не е належащо. Не се изисква единодушието на всички учители и родители, с цел да има такава система за видеонаблюдение. Изрично обаче КЗЛД показва, че камери не могат да се поставят в пространства за сън, в тоалетни и бани, както и в пространствата за персонална хигиена и отмора на децата. Допустимо е наблюдаване единствено в общите пространства и двора.
Решението предизвика Националния предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система да разгласи, че ще упорства от Столична община да извърши уговорката си да вкара видеонаблюдение във всички ясли и детски градини, откакто това не опонира на закона. Специално се припомня на столичната кметица Йорданка Фандъкова и на заместника ѝ във връзка с образованието Тодор Чобанов да изпълнят отговорностите си, откакто са обещавали видеонаблюдение, само че според закона.
Припомняме, че дебатът за това да има ли камери или не в детските заведения се изостри след няколко шумни публикувани случая по медиите, в които на запис беше показано упражнено принуждение по отношение на деца от възпитатели. Стигна се и до освобождение на учители.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР