От два до три пъти от пазарната цена на дървесината

...
От два до три пъти от пазарната цена на дървесината
Коментари Харесай

Ал.Дунчев: Кражбите в горите са в резултат на политически схеми

От два до три пъти от пазарната цена на дървесината губи страната поради корупционни практики. Това съобщи пред БНР депутатът от " Продължаваме промяната " Александър Дунчев по отношение на към момента бавещото се преструктуриране на Агенцията по горите и изваждането й от земделското министерство, контрактувано сред съдружните сътрудници.
" Парите, които се вършат от горско стопанство в България, са към 500 млн. лв.. Интерес са и дървата за огрев... Законът изисква общините да дават отговор за процеса по доставяне с дърва за огрев на локалното население, само че това го вършат държавните горски стопанства, т.е. схемата се уголемява, въвличат се вътре и горски чиновници, а това основава опция за кадруване на кметовете в горските стопанства. Под натиска на кметове кръгът от компании, които получават достъп до дървесината, се затваря до степен, че страната губи два до три пъти от пазарната цена на дървесината “, уточни той. По думите му това облагодетелства компании с политически подкрепи. 
“Кражбите в горите са вследствие на политически схеми ”, съобщи още Дунчев. Според него превръщането на Агенцията по горите в самостоятелна държавна организация към министър ръководителя ще даде опция горите да бъдат опазвани като запас от първостепенна значимост. „ Досега то беше и към момента е под шапката на министерството и земеделското лоби докара до това горите да се ръководят като картофена равнища, а не като един от най-безценните запаси ", съобщи той. По думите му има огромен интерес да няма държавна организация, тъй като без нея се улеснява политическото кадруване и натиска върху горската система. 
" Няма пари за механизиран дърводобив, служащите бягат от гората, цените се държат ниски. Когато няма кой да добива дърва, те си стоят в гората. Вместо да стопираме износа, би трябвало да си променим политиката. Затова е значимо да има държавна организация по горите, която да развива политики - по какъв начин да подтикваме механизацията на дърводобива, да има задоволително възнаграждение, да забележим по какъв начин тази дървесина да стига до българските преработватели. Износът ни балансира цените, в случай че затворим за вътрешния монопол използването на дървесина, цените ще паднат още, от това дърводобивните компании и горските стопанства ще губят още повече и ще печелят само дървопреработвателите в България ", уточни още той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР