От древни времена с лечебни цели от роза дамасцена се

...
От древни времена с лечебни цели от роза дамасцена се
Коментари Харесай

Лечебни свойства на роза дамасцена

От антични времена с лечебни цели от роза дамасцена се употребяват нейните венчелистчета, в които са съсредоточени потребните биологично-активни субстанции и най-много добре познатото ни благоуханно и лечебно етерично масло - розовото масло.

Полезните съставки на розовите листенца са монотерпеноиди като гераниол, нерол и цитронелол, стеароптени, цитрал, линалол, бензалдехид, танини като катехини, кверцитрин, кверцетин и също естествен восък, захари и др.

За лекуване се събират венчелистчетата на роза дамасцена в интервала на разцвет и се употребяват както в прясно положение, по този начин и изсушени. Използват се под формата на разнообразни извлеци, отвари, чай, розова вода, розово масло и други.

Те имат разхлабително, жлъчегонно, противопаразитно, противомикробно, ранозаздравяващо, противоязвено, спазмолитично деяние, оказват помощ при лъчево изгаряне, астматични бронхити и астма, мързеливи вътрешности, кървене от венците, инфектирани рани, глисти и други

Съдържащият се във венчелистчетата витамин С работи като антиоксидант, а също взе участие в обмяната и вярното асимилиране на белтъчините, въглехидратите, колагена, допамина, желязото, калия и калция. От това се подразбира нуждата му в подсилването на имунната система и организирането на значими имунни функционалности.

В идващите редове ще разгледаме по-подробно лечебните свойства на роза дамасцена.

За храносмилането и метаболизма

Полезните съставки на роза дамасцена благоприятстват обмяната на субстанции в храносмилателната и ендокринната система, усъвършенстват перисталтиката и здравето на червата, усвояването на мазнините. Действат чудесно при запек, метеоризъм, язва на стомаха, контролират стомашната секреция. Съставките на роза дамасцена оказват помощ за образуването на злобен сок и бързото му и безболезнено изтегляне от жлъчния мехур. Счита се и че розата има пребиотично деяние, като подхранва потребните чревни бактерии.

При тревога и стрес

 потребни свойства на роза дамасцена

Извлекът от роза дамасцена работи ободряващо при отмалялост и физическо и умствено натоварване, като покачват физическата издръжливост и изострят мозъка. В същото време отпуска при стрес и усъвършенства съня. Използва се още и като отпускащо и успокояващо средство в ароматерапията.

При менструални болки и Постановление на Министерски съвет

Чаят от роза дамасцена облекчава признаците на предменструалния синдром и работи болкоуспокояващо и спазмолитично по време на женския месечен цикъл. Освен това розовата вода сполучливо се употребява за женски промивки при възпаления.

За дихателните пътища и устната празнина

Роза дамасцена благоприятства битката със положения като бронхиалната астма, спастичния и астматичния бронхит, коклюша, укрепва имунната система. Жабуренето и гаргарата с извлек от розата или розова вода оказват помощ при инфектиране на венците, ангина и прегракнал глас.

За рани и изгаряния

Научно потвърдено е, че при външно приложение розовият конкрет сполучливо лекува мъчно зарастващи и следоперативни рани, язви, гнойни и варикозни рани, некрози, лъчеви и нормални изгаряния и други В същото време има и локално обезболяващо деяние.

В козметиката

Химичните съставки на роза дамасцена включват витамин С, танини и растителни мазнини и други Благодарение на тях тя има антиоксидантни свойства, подхранва, омекотява, успокоява и освежава кожата, а също облекчава кожните възпаления с помощта на антимикробните си и заздравяващи свойства.

В тази публикация пък можете да видите и За какво оказва помощ чаят от роза дамасцена

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР