От ДПС отново заявиха опасенията си, че смесването на хартиени

...
От ДПС отново заявиха опасенията си, че смесването на хартиени
Коментари Харесай

ДПС не искат хартиени бюлетини, чакат дата за вота


От Движение за права и свободи още веднъж обявиха опасенията си, че смесването на хартиени бюлетини и машинен избор може да затрудни още повече отчитането на резултатите от идните избори. На консултациите при президента през днешния ден пристигнаха водачът на придвижването Мустафа Карадайъ и заместниците му Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Карадайъ стартира с това, че би трябвало да се направи всичко допустимо,за да се подсигурява здравено на българските граджани. Засегна и тематиката за гласуването на гласоподавателите зад граница и това, че не е обезпечено правото им на избор.

Лидерът на Движение за права и свободи приказва за проблемите с недействителните гласов и големия брой сбъркани протоколи.

Нашите апели не бяха чути и ръководещите постановиха един Изборен кодекс, който смесва машинното гласоподаване и това с хартиени бюлетини, което дава предпоставки за още по-голямо комплициране на изборния развой. Това единствено в допълнение ще докара до ерозиране на вярата в честността на изборите, счита Карадайъ.

За Движение за права и свободи проблем е и провеждането на акция в изискванията на пандемия. Защото от придвижването предпочитали да се виждат с гласоподавателите си очи в очи, а не да разчитат на медиите. Тук има над 20 медии и те могат да потвърдят, че ние не се възползваме от тях по време на акция, акцентира Карадайъ.

Той изиска от президента да каже логиката, по която ще избере датата, за която да насрочи изборите.

Аз преглеждам готовността за изборите в два аспекта - готовността на партиите и готовността на администрацията. От здравния протокол ще зависи по какъв начин ще бъде обезпечена прозрачността на вота, отговори Радев, който акцентира, че към този миг макар настояванията му, не е получил здравния потокол от изпълниелната власт.

При всички срещи дотук не сме получили отговори на значими въпроси, като да вземем за пример по какъв начин тъкмо ще се изготвя здравният протокол. От това зависи въпросът за прозрачността на вота. Трябва да се отчетат доста фактори. Аз ще се постарая по най-бързия метод да дам отговор за датата на изборите, само че би трябвало да имаме отговори на най-малко брой параметри, каквито все още нямаме, разяснява още президентът.

Предлагаме да разгледате в Народното събрание и въпроси като гласоподаване на нашите сънародници в чужбина по пощата, видеонаблюдението в секциите, преразглеждане на изискванията за медиите, акомодацията на Изборния кодекс към сегашната конюнктура – в процеса да бъдат включени и общинските изборни комисии, сподели още Радев по време на срещата си с управлението на Движение за права и свободи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР